FOTO U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Komemorativnim skupom u Mrtvom jarku, koji se nalazi kraj sela Bukova u općini Suhopolje, Virovitičko-podravska županija, Općina Suhopolje, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i “Hrvatski domobran” iz Virovitice zajednički su obilježili Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Naime, u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009., 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, odnosno kao dan spomena na žrtve komunizma, fašizma i nacizma.

Na središnjem županijskom komemorativnom skupu o brojnim stravičnim zločinima počinjenim po završetku II. Svjetskog rata od strane partizanskih četa koji su mučki, zvjerski diljem zemlje ubijali hrvatske zarobljenike bez ikakvih razloga, bez optužnica i suda govorili su načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat, predsjednik Hrvatskog domobrana Virovitica, Vlatko Ljubičić, i izaslanik predsjednika HDZ RH, župan Virovitičko-podravski Igor Andrović koji je tom prilikom istakao da je Mrtvi jarak na žalost samo jedno od stratišta na kojem su živote izgubile nevine žrtve.

IMG 7550 800x533 Custom

– Nakon što je čitava Europa te 1945. godine slavila Dan pobjede nad fašizmom, ovdje u Mrtvom jarku se tri mjeseca nakon završetka 2. svjetskog rata dogodio nečuveni pokolj partizana nad hrvatskom vojskom i civilima. Danima su na ovim mjesta provođene likvidacije, a desetljećima je ovo mjesto i zli događaji koji su se dogđao na njima bili zavijeni nepisanim zavjetom šutnje, Tek su malobrojni znali istinu o ovom mjestu, oni čiji su najmiliji bili žrtve ovog masakra – rekao je tom prigodom Igor Andrović.

IMG 7575 800x533 Custom

Komemoracija je završena prigodnom molitvom za sve žrtve totalitarnih režima, koju je predvodio velečasni Mario Večerić, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježje u Mrtvom jarku, a položili su ih izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem sa svojim zamjenicima, Grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom sa svojim zamjenicima, Grada Slatine, Općine Suhopolje, Odbora HDZ-a RH, VPŽ i Općine Suhopolje, izaslanstvo PU VPŽ, braniteljske udruge i ostali građani.

Inače, Mrtvi jarak odabran je kao mjesto središnjeg komemorativnog skupa iz razloga što je bio stratište nedužnih hrvatskih civila i vojnika, sudionika Križnog puta. To mjesto nekada se zvalo Duboki jarak, a zbog svoje dubine i položaja bio je izabran kao pogodno mjesto za masovna smaknuća. Tako su nastale najmanje četiri masovne grobnice, a jedna je pronađena tijekom probnog iskapanja 2007. godine.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”475646″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content