U punom su jeku radovi na saniranju vanjskog oltara voćinske crkve, kao i radovi na uređenju okoliša

Nezapamćeno nevrijeme koje je pogodilo potpapučko mjesto Voćin, 12. prosinca 2017. godine, odnijelo je dio krovišta sa Župne crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu, dok je vanjski oltar uništen. Osim što je željezna konstrukcija iščupana iz betonskih ležišta i pomaknuta za cijeli metar, i što su savijeni metalni stupovi vanjskog oltara na kongresnom prostoru uz crkvu, uništene su i postavljene instalacije i cerada, tako da je vanjski oltar bio potpuno izvan funkcije, te se na istom nije moglo održati molitveni spomen uoči svete mise za vrijeme 9. Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj, nego je održan na pokretnoj bini uz crkvu Pohoda Blaženoj Djevici Mariji.

Ovih se dana krenulo u potpunu sanaciju vanjskog oltara kako bi se prvo nadolazeće hodočašće Gospi Voćinskoj, 21. kolovoza, moglo održati na prostoru ispred njega. U tijeku je postavljanje nove čelične konstrukcije, a postavit će se i novo krovište. Radove na sanaciji financira Požeška biskupija.

Isto tako, paralelno s radovima na vanjskom oltaru voćinske crkve, izvode se radovi uređenja neposrednog okoliša crkve, odnosno odvoz građevinskog materijala koji je ostao od restorana (kuhinje) Hrvatskih šuma Šumarije Voćin, a koji je zapaljen u jeku ratnog vihora 1991. godine od strane pobunjenih Srba. Po riječima Darka Božičkovića, predsjednika UDVDR Ogranak Voćin, scene pri izvođenju radova podsjećaju na do temelja uništenu crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije 1991. godine i na tadašnje četničko orgijanje. Radove na uređenju nekadašnjeg restorana financiraju Hrvatske šume. (www.icv.hr, adf, foto: D. Božičković)