Usvojen Prijedlog Zakona o poljoprivredi: Evo koje promjene donosi

Vlada Republike Hrvatske usvojila je te u daljnju saborsku proceduru uputila Prijedlog Zakona o poljoprivredi. Naime, kako su objasnili na sjednici, Zakon o poljoprivredi iz 2015. imao je problema s implementacijom zbog neusklađenosti sa stečevinom Europske unije, piše Agroklub.

Tako se novim zakonom uređuje provedba 12 novih uredbi Europske unije i osigurava nastavak konzistentnosti u provedbi mjera koje su utvrđene odredbama uredbi donesenih u okviru zadnje reforme Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te izmjena i dopuna tih uredbi. Primjerice, novim se zakonom, objasnio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, definiraju mjere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja, mjere izravne potpore, uređenje tržišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

“Prijedlogom novog Zakona o poljoprivredi osigurava se održivi razvoj poljoprivrede, ostvaruju načela opće sigurnosti hrane i očuvanje prirodnih poljoprivrednih resursa, unapređuje se i povećava konkurentnost te jača društvena, socijalna, gospodarske i ekološka uloga poljoprivrede. Poljoprivreda se definira kao strateška grana gospodarstva u Hrvatskoj te je kao takva sastavni dio razvojnih strategija kako bi se ostvario održivi razvoj poljoprivrede te njezina gospodarska, ekološka i društvena uloga kao i ciljevi i okvir za njezinu provedbu”, rekao je Tolušić na sjednici održanoj u četvrtak.

Novim se zakonom predviđa i novi organizacijski oblik poljoprivrednika, uvode se međunarodni standardi za hranu, smjernice i kodovi dobre prakse kojima je glavna namjena zaštita zdravlja potrošača i osiguranje poštenih postupaka u trgovini hranom. Dodatno, Vlada će temeljem novog zakona donijeti plan sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane na razini države.

“Predloženim se zakonom definiraju sustavi kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, uvjeti za pravne i fizičke osobe koji se bave ekološkom proizvodnjom i postupanja vezana uz upravni i inspekcijski nadzor, službene kontrole i drugo”, zaključio je Tolušić.

Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje, a Prijedlog Zakona o poljoprivredi pročitajte u dokumentu ispod teksta. Na sjednici Vlade dnevnim je redom raspravljano i o Prijedlogu odluke o donošenju Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine. (agroklub.hr)