Virovitičanin Zlatko Tot, najbolji hrvatski profesor, dobitnik je ovogodišnje Zahvalnice Grada Virovitice

Zlatko Tot, profesor tjelesne kulture, dobitnik je ovogodišnje Zahvalnice Grada Virovitice za izuzetne rezultate u sportu. Rođen je 19. listopada 1953. godine u Slatini, osnovnu i srednju školu završio je u Virovitici. Nakon toga upisao je Fakultet za Fizičku kulturu – smjer atletika na Zagrebačkom sveučilištu i uspješno ga završio. Potom se vratio u Viroviticu, a ubrzo se i zaposlio u Osnovnoj školi Braće Ribar (sada Ivane Brlić-Mažuranić), gdje radi i danas.

NA SIOŠ NATJECANJIMA OSTVARIO ZAPAŽENE REZULTATE

Od 1991. do 1995. obnašao je dužnost ravnatelja u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić. Kao ravnatelj, a kasnije i kao učitelj aktivno je pridonosio suradnji s osnovnom školom iz Traunreuta. Kroz svoj stručno-pedagoški rad ostvario je veliki broj zapaženih rezultata na županijskom i državnom nivou u kategoriji SIOŠ natjecanja. Posebno treba istaknuti uspjehe na Krosu Sportskih novosti – prvenstvu Hrvatske učenika osnovnih i srednjih škola trčanja u prirodi, pogotovo u zadnjih nekoliko godina kada ostvaruje četiri prva mjesta u državi. Kroz svoj pedagoški rad često je bio mentor mladim studentima koji su dolazili na praksu te profesorima pripravnicima prilikom polaganja stručnog ispita.

VRH EUROPE S MARINOM BLOUDEKOM

U trenerskoj karijeri najveći broj godina radio je u virovitičkom nogometu, nogometnim klubovima TVIN i NK Virovitica. Od 1995. do 1998. godine radio je kao kondicijski trener u prvoligaškom klubu Mladost 127 iz Suhopolja, a odradio je i jednu polusezonu kao prvi trener ekipe. S nekolicinom entuzijasta osnovao je Atletski klub Virovitica koji je radio dvije godine, ali uslijed nerazumijevanja sredine, klub prestaje s radom. Jedan je od začetnika utrke „Virovitica 1234 – Doživjeti stotu“. Kao tehnički ravnatelj utrke i dalje je aktivan. Upravo na jednoj od virovitičkih uličnih utrka primijetio je Marina Bloudeka, mladića koji je trčao daleko ispred svih i s kojim je kasnije polučio velike sportske uspjehe. Marino je bio njegov učenik. Zajednička suradnja u teškim uvjetima, velika upornost i ne odustajanje te međusobno povjerenje dovelo ih je na vrh Europe. U disciplini 800 metara Marino je pobijedio 2015. godine na EUYU – Europskom festivalu mladih sportaša (Prvenstvo Europe do 16 godina). Sljedeći veliki uspjeh ostvarili su 2017. godine na Juniorskom prvenstvu Europe u Italiji (sportaši do 20 godina) osvajanjem zlatne medalje i titule prvaka Europe na 800 metara.
Profesor Tot osvrnuo se na dosadašnje uspjehe i bogatu sportsku karijeru.

– Mogu reći da sam sretan čovjek. U životu sam radio ono što najviše volim i najbolje znam, a to je trenerski posao i sve što je vezano uz sport, kako u školi, tako i izvan škole, na sportskim terenima. Pomogao sam mnogim sportašima kao kondicijski trener i to me veseli. Najveći sportski uspjeh ostvario sam s Marinom Bloudekom, ali moram napomenuti da je veliki rezultat pod mojim vodstvom ostvarila i Stela Poljanac, koja je također bila hrvatska juniorska prvakinja na 800 metara. Tu su i mnogi drugi sportaši; tenisači, košarkaši i nogometaši kojima sam pomogao u određenom periodu njihovih sportskih karijera – kratko i s obzirom na velike sportske uspjehe, pomalo skromno rekao nam je ovaj veliki trener i još veći čovjek koji je ispisao povijest hrvatske juniorske atletike.

Veliko priznanje Z. Tot dobio je i od Hrvatskog atletskog saveza koji ga je proglasio najboljim hrvatskim trenerom za juniorski uzrast 2017. godine. Zahvalnica Grada Virovitice samo je „točka na i“ čovjeku koji je cijeli svoj život posvetio sportu i ostat će mu predan do kraja.

(www.icv.hr, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content