VLČ. JOSIP HOMJAK Župnik koji je obnovio lice župe u Milanovcu, dobitnik je Zahvalnice Grada Virovitice

Josip Homjak, župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu dobitnik je Zahvalnice Grada Virovitice za doprinos obnovi vjerskih objekata u Župi bl. Alojzija Stepinca. Teološki fakultet i Bogoslovno sjemenište završio je u Đakovu, a 2012. godine zaređen je za svećenika Požeške biskupije u požeškoj katedrali. Đakonski praktikum obavljao je u požeškoj katedrali, a odmah nakon svećeničkog ređenja imenovan je na službu biskupovog tajnika, također u Požegi. Nakon godinu dana obnašanja službe imenovan je župnim vikarom (kapelanom) u Župi sv. Luke Evanđelista u Novskoj. Ovu dužnost također je obavljao samo godinu dana, a potom je imenovan upraviteljem Župe bl. Alojzija Stepinca u Milanovcu.

Po dolasku u Viroviticu, vlč. Josip Homjak odmah je započeo postupak legalizacije kapelice sv. Nikole Tavelića u Podgorju, uknjiženje vlasništva na kapelicu Presvetog Trojstva u Milanovcu i uređenje župne crkve. Iduće godine uređena je kapelicu u Podgorju i nabavljene su orgulje za župnu crkvu.

– Vijest da ću primiti Zahvalnicu od strane Grada za obnovu i uređenje mjesnih kapelica pomalo me zatekla, ali onda i obradovala jer su drugi prepoznali moje zalaganje i trud u protekle četiri godine. Zasigurno da to čovjeku daje dodatni vjetar u leđa i motivaciju za daljnja nastojanja – zadovoljstvo što će dobiti gradsko priznanje iskazao je vlč. Josip Homjak.

Zamoljen da nam predstavi što je sve za njegova mandata napravljeno na području župe, istaknuo je kako su svi veliki projekti realizirani isključivo u suradnji sa župljanima.

NOVO LICE KAPELICA

– Prvenstveno smo uredili unutrašnjost župne crkve, obnovili fasadu, a zatim smo pristupili uređenju filijalnih kapelica. Tako smo kapelicu u Podgorju prepisali s Franjevačkog samostana u Virovitici na Župu, a potom ju i legalizirali. Usput smo sanirali krovište i spriječili prodiranje vode u sakristiju, popravili dva zvona koja neko vrijeme nisu bila u funkciji, detaljno uredili kapelicu iznutra te obojali izvana. Nabavili smo potreban namještaj za crkveno ruho. Također smo upisali vlasništvo na kapelici sv. Trojstva u Milanovcu te pristupili detaljnoj obnovi – ističe J. Homjak.

Kapelica je zalaganjem župnika i vjernika dobila novi toranj i krovište, kompletno je zamijenjena žbuka izvana i iznutra, napravljena je hidroizolacija, ugrađena je nova stolarija, novi strop, novi pod, napravljen je trg ispred kapelice i parkirni prostor. Uz vanjsku rasvjetu, kapelica je dobila i zvono koje uz pomoć električne energije vjernike na molitvu poziva tri puta na dan. Zatim je na red došla kapelica sv. Jurja u Sv. Đurđu.

– Zamijenili smo dotrajalu unutarnju žbuku, krovište, toranj obložili u bakreni lim, izvana obojili kapelicu, a ovih dana se završavaju i nove klupe u kapelici – kaže nam župnik.

RADUJE SE KAPELANU

Ovoga proljeća počela je izgradnja župne kuće i pastoralne dvorane u Milanovcu. Dosada župnik nije imao adekvatan prostor za stanovanje i normalan život – još neko vrijeme zato će ostati živjeti u tornju župne crkve. Jednako tako, nije bilo dovoljno prostora za pastoralne aktivnosti, a najviše za župnu katehezu i vjeronauk. – Vjerujemo da će do jeseni prostori biti stavljeni pod krov, a početkom iduće godine i služiti svojoj svrsi. Sve ovisi o dobroti i darovima župljana, donatora, Grada i Županije. Dosada je troškove radova pokrila Požeška biskupija, do trećine vrijednosti radova – kaže nam vlč. J. Homjak. Naglasio je kako mu je želja, ako ostane još koju godinu u Milanovcu, dovršiti započetu gradnju i izgraditi zavjetnu kapelicu Sv. Križa, srušenu u vrijeme II. svjetskog rata. Župnik Josip Homjak kazao nam je još da bi bilo dobro kad bi župa imala kapelana jer bi tada sva mjesta u župi imala redovitu svetu misu nedjeljom.

(www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content