24. DANI MILKA KELEMENA Predstavljanje programa i koncert Kimiko Nakazawa i Petre Gilming

U sklopu pretprograma DMK, u četvrtak 27.9. u Hrvatskom domu nakon predavanja Dr. Muneyukija Nakazawe “Izgradnja gudačkih instrumenata u Baroku i danas te korištenje hrvatskog javora za najvrednije barokne instrumente (Stradivari, Guarneri…)” koje počinje u 19 sati i promocije notnog izdanja Milka Kelemena (Koncert za violinu i orkestar) u sklopu kojeg će biti predstavljen program ovogodišnjeg Festivala, od 20:15 sati nastupit će Kimiko Nakazawa, violina i Petra Gilming, klavir.

Nakon studija u klasama Shin-ichi Suzuki i Yosiho Unno, Kimiko Nakazawa je diplomirala na Sveučilištu Niigata u Japanu. Zahvaljujući stipendiji japanske vlade usavršavala se u Beču i Salzburgu 2000. godine. Također je studirala kod L. De Barueri na Mozarteumu u Salzburgu. Godine 1991. osniva Ansambl Beč-Tokio. Solističke nastupe između ostalog održava u dvoranama Carnegie Hall, Vienna Concert House i Beethoven Hall u Bonnu. Nastupala je s mnogim svjetskim orkestrima kao Tokijskom filharmonijom, Bečkim komornim orkestrom i dr. Za nosače zvuka snimila je cjelokupan opus violinskih sonata W. A. Mozarta s Joerg Demusom na klaviru te njegovih violinskih koncerata pod dirigentskim vodstvom Philippea Entremonta. Njezini su učenici dobitnici prvih nagrada na državnom natjecanju u Japanu 2006. i 2007. godine. Svira na violini iznimne vrijednosti Antonia StradivarijaRomanov.

Muneyuki Nakazawa rođen je u obitelji koja je bila zaposlena u šumarstvu i drvnoj industriji u Hyogo prefekturi u Japanu, te je odrastao u okruženju glazbe i drveta. Godine 1980. otvorio je atelje u Tokiju, gdje je primijenio svoje znanje i usavršavao tehničke karakteristike glazbenih instrumenata kroz interakciju s majstorima koji su radili po europskoj tradiciji. Bavi se popravcima i održavanjem instrumenata glazbenika iz Japana i inozemstva.

Godine 1983. otvorio je Nakazawa Hall u gradu Ueda, prefektu Nagano, gdje potiče umjetnička i kulturna kretanja održavanjem koncerata umjetnika iz Japana i inozemstva te izložbama starih instrumenata i organizacijom glazbenih festivala. Godine 2004. na međunarodnom festivalu umjetnosti u Cannesu, a nagrađen je nagradom Cote d’Azur za svoju novosagrađenu violinu. Godine 2011. primio je nagradu Cultural Distinguished Service od guvernera Hyogo prefekture. 2012. sagradio je violinu od otpadaka preostalih nakon velikog potresa u Istočnom Japanu Tsunamija, te je započeo projekt “Senno Neiro de Tsunagu Kizuna”, tzv. Tsunami, kao requiem za žrtve. Napisao je nekoliko knjiga Inochi no Violin (Violina živih), Stradivarius no Shinjitsu za Uso (Istina i neistina o Stradivariju) i Konchu no Uta (Pjesma zvuka).

Diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana 2000. godine te 2007. u istoj klasi i magistrirala. Usavršavala se na seminarima uglednih pedagoga (N. Kazimirove, E. Timakina, L. Baranyaja, V. Pavarane, J. F. Antoniolija, V. Merzhanova i K. H. Kammerlinga), te u klasi prof. Luigia Mostaccia na postdiplomskom studiju u Spilambertu, Italija. Laureat je velikog broja nacionalnih i međunarodnih natjecanja (Zagreb, Pinerolo, Moncalieri i Pietra Ligure). Dobitnica je nagrade rektora Sveučilišta u Zagrebu, nagrade Radio podija, nagrade dekana Muzičke akademije u Zagrebu, nagrade Darko Lukić i Nagrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Nastupa kao solist, komorni muzičar, te uz orkestre (Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Hrvatski komorni orkestar, Dubrovački simfonijski orkestar i dr.). Surađuje s istaknutim domaćim i inozemnim umjetnicima kao što su Božo Paradžik, Monika Leskovar, Goran Končar, Orest Shourgot, Kimiko Nakazawa, Silvano Kuzmin, Marija Ćepulić, Žiga Brank, Bank Harkay i dr. Službeni je korepetitor brojnih seminara te violinističkih natjecanja (Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, Međunarodno natjecanje Rudolf Matz i dr.). Umjetnički je suradnik na Gudačkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu.

Cjelokupan program Dana Milka Kelemena možete vidjeti ovdje. (www.icv.hr, milkokelemen.eu)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content