GRADINA Obilježena 27. godina od oslobođenja Karaule u Novom Gracu

- PROMO -

Danas (petak) je proslavljena 27. obljetnica osvajanja Karaule u Novom Gracu, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na groblju u Gradini za sve poginule hrvatske branitelje stradale u Domovinskom ratu.

Obljetnici su prisustvovali brojni članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata te načelnik općine Gradina Marko Ajček koji je pozdravio nazočne. Više o danu oslobođenja govorio je Mario Široki, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Kluba Gradina.

karaula 27

Sama akcija osvajanja Karaule u Novom Gracu započela je sumrak 14. rujna 1991. godine, kada je takozvana Gradinska četa (dragovoljci iz Gradine, Brezovice, Detkovca, Bačevca, Rušana i Novog Graca te pripadnika policije), pod zapovjednišvom Ante Poljaka i Slave Dečaka i pod zastavom 50. samostalnog bataljuna krenula u akciju oslobađanja Karaule. U prijepodnevnim satima, 15. rujna, karaulu su i osvojili.

U samoj akciji koja je bila kordinirana akcija oslobađanja i Karaule u Terezinom Polju, nije bilo stradalih, a nakon izmjenjene vatre s obje strane nastala je samo neznatna materijalna šteta. (www.icv.hr, tm)

[g-gallery gid=”479689″]

Povezane vijesti

Skip to content