FOTO: ODLIČAN SPOJ KULTURE SLOVAKA I SLAVONACA U Miljevcima održani Dani kukuruza

U organizaciji Matice Slovačke Miljevci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, ureda za iseljene Slovake Bratislava, Virovitičko-podravske županije, općine Nova Bukovica i Osječke pivovare, održani su 11. Miljevački Dani kukuruza.

Miljevci su godinama poznati po kvalitetnom i rodnom kukuruzu pa su stoga Slovaci iz ovoga kraja upravo ovoj žitarici posvetili svoju najveću manifestaciju kroz koju se kroz godine pokazuje niz običaja branja i drugih radova vezanih uz kukuruz te priprema kolača i jela od kukuruza.

1609danikukuruza 10 Custom

Tako je bilo i ove godine, ispred doma, članice Matice Slovačke Miljevci pokazale su kako se nekada runio kukuruz uz tradicionalne slovačke pjesme:

-Matica Slovačka Miljevci je i ove godine uspjela uz ogroman trud prirediti svojim mještanima ovu lijepu manifestaciju kojom smo željeli prikazati običaje i kulturu Slovaka ovoga kraja, a paralelno i pjesmom, plesom i druženjem spojiti ionako neraskidivu vezu slovačke i slavonske duše. Hvala članovima Matice koji su uistinu odradili velik posao da bi sve bilo na svom mjestu – rekao je u uvodu Kulturno-umjetničkog programa u sklopu manifestacije predsjednik Matice Slovačke Miljevci Đuro Sobol.

Prepunom domu Matice obratili su se i načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun pa zatim i predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj Mirko Vavra.

1609danikukuruza 6 Custom

-Poruka koju prenosim već mjesec dana u Maticama i obraćam se na hrvatskoj jeziku, odnosi se na sve nas i problem koji se javio u vezi referenduma gdje se na neki način pokušava umanjiti razvoj nacionalnih manjina. Svi naravno znaju da su nacionalne manjine bogatstvo svake demokratske države i utkane su u Sabor RH i EU te svako smanjivanje tih prava donosi velik udar na demokraciju i na način na koji mi živimo. Iz toga razloga bih zamolio i Hrvate i Slovake da svi zajedno čuvamo ono što imamo, a upravo su ovakve manifestacije najbolji pokazatelj toga. Ova u Miljevcima je godinama prekrasna i jako sam sretan što ovako malo ljudi može napraviti iznimno veliku stvar i posebno mi je drago da vidim jako puno djece u cijeloj ovoj priči – rekao je Vavra.

1609danikukuruza 4 Custom

Nakon obraćanja načelnika Nove Bukovice, biranim riječima se obratio zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

-Matica Slovačka Miljevci još jednom je dokazala svoju iznimnu vrijednost i marljivost, a njihovo kulturno-umjetničko društvo kao jedno od najaktivnijih u županiji. Posebno mi je drago da predsjednik Matice i njegov tim vrijedno rade i na uljepšavanju prostora u kojem rade pa nakon prije nekoliko godine uređenog Mjesnog doma, uskoro kreće i izgradnja nove kuhinje u čemu će naravno i Županija pomoći – rekao je Žužak.

11. Miljevačke Dane kukuruza otvorio je saborski zastupnik Tomislav Žagar.

-Moram čestitati predsjedniku i članovima matice na velikom radu već dugi niz godina jer to što rade je na ponos ovoga mjesta, općine, županije, Slavonije i cijele Hrvatske. Moja poruka je danas da cijenimo jedni druge, da poštujemo ono što radimo jer ovo što su Miljevci danas napravili je urađeno su puno ljudske topline i to je pokazatelj ljudske veličine – rekao je Žagar.

1609danikukuruza 9 Custom

Kulturno-umjetnički program otvorio je pomladak Matice domaćina, kroz dva nastupa predstavili su se KUD Željezničar Osijek i KUD ”Franjo Strapač” Markovac Našički, a svojim koreografijama nazočne su još uveselili KUD Mikleuš i Matica Slovačka Osijek te plesnim i dramskim nastupom učenici Područne škole Miljevci.

-Iako smo ove godine željeli sve to skupa pripremiti u nešto manjem obimu, kada smo sve pripremili ispalo je puno veće, ali presretni smo što je bilo prekrasno, svima ugodno i zabavno. Hvala svima od srca koji su nam pomogli u organizaciji, hvala svim sudionicima, a posebno sam radostan što su program otvorili naši najmlađi i to nam jamči da sve ovo što mi radimo ima budućnost – zaključio je na kraju predsjednik Matice domaćina Đuro Sobol.

Dani kukuruza u Miljevcima pokazali su jednu veliku snagu zajedništva, prijateljstva i ljubavi dvaju naroda te još jednom učvrstili povezanost kulture, običaja i života.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”480125″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content