FOTO Održana 27. obljetnica oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš – prvog oslobođenog naselja u Republici Hrvatskoj

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Virovitica, klub “Sokol” Milanovac obilježila je danas (subota) oslobađanje prigradskog naselja Jasenaš kao prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu.

Program proslave započeo je svetom misom u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, te odavanjem počasti hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na spomen obilježju u Milanovcu, a nastavio se Izvještajnim zborom UDVDRA – Klub „Sokol“ Milanovac u Društvenom domu, te potom prigodnim programom na novo obnovljenom Spomen mjestu u Jasenašu na kojem su se hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu oslobodili i obranili ovo važno uporište od srbočetničkog agresora, zahvalili predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jasenaša Vladimir Glumbić, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitice i predsjednik kluba „Sokol“ Milanovac, nekadašnji zapovjednik Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, saborska zastupnica Vesna Bedeković, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić i na kraju predsjednik UDVDR RH, zapovjednik 127. brigade HV, general pukovnik Đuro Dečak koji su tom prigodom sve nazočne podsjetili na ovu akciju koja je bila jedna od prvih uspješno izvedenih akcija u Domovinskom ratu, a Jasenaš je time postao i prvo oslobođeno naselje u Hrvatskoj u Domovinskom ratu, što je dokumentirano i na znanstvenom skupu održanom prošle godine u Virovitici.

IMG 7840 Medium Custom

PRVA ZDRUŽENA AKCIJA ZNG I POLICIJE

Radilo se naime o združenoj akciji Zbora narodne garde i policije u kojoj je oslobođeno oko 10 kilometara površine, a oslobođenje sela Jasenaš bilo je od presudne važnosti za kasniju akciju “Otkos 10″ jer je ona pokazala da je neprijatelj pobjediv – napomenuo je Zvonko Kožnjak, te nastavio;

IMG 7829 Medium Custom

-Prvog rujna 1991. godine nakon niza provokacija i blokada većine prometnica koje povezuju virovitičko područje s Bilogorskim selima a ohrabreni uspjesima u ostalim dijelovima Zapadne Slavonije Bilogorski Srbi, tada samozvani četnici, s uspostavljenih položaja u selu Jasenaš na Bilogori, udaljenom oko 10 kilometara od središta grada Virovitice, izvršili su u poslijepodnevnim satima minobacački napad na selo Rezovačke Krčevine, pritom pogodivši na sreću praznu školu. Bio je to prvi dan školske godine i djeca su školu napustila nekoliko sati prije. U odlično provedenoj akciji na sreću nije bilo poginulih, ali je bilo ranjenih, od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati, do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš“ pogođenom protuoklopnim projektilom, među kojima je bio i dozapovjednik ZNG-a Jerko Romić. Od ove akcije Bilogorski odmetnici nikada više nisu smogli snage i hrabrosti iz sela Jasenaša ugroziti Virovitičko područje a u Jasenaš se ponovo ušlo nakon akcija oslobađanja vojnih objekata koje su provedene od 15. do 17. rujna – prisjetio se tih slavnih dana Zvonko Kožnjak.

IMG 7884 Medium Custom

PRVE USPJEŠNE AKCIJE U DOMOVINSKOM RATU IZVEDENE SU NA NAŠEM PODRUČJU

Nekadašnji ratni zapovjednik general pukovnik Đuro Dečak prisjetivši se svih onih koji su oslobodili selo Jasenaš koje je tad bila vrlo važna strateška točka za obranu Virovitice, napomenuo je da su akcije izvedene u Virovitici, prve uspješne akcije u Domovinskom ratu.

IMG 7880 Medium Custom

-Prošlo je dosta godina dokazivanja da nije bitka svih bitaka Maslenica 1993. godine, jer mi ovdje govorimo o 1991. godini kada smo bili ispred svih i na to trebamo biti ponosni – istakao je general Đuro Dečak.

Na svečanosti se i ovaj put okupio veliki broj branitelja, predstavnika braniteljskih udruga, policije, mještana i ostalih gostiju, a svi su se složili oko važnosti ove akcije u strateškom i moralnom smislu. Svečanost se nastavila odavanjem počasti na, ove godine novo obnovljenom Spomen mjestu hrvatskim braniteljima kod novouređenog Mjesnog doma u Jasenašu, koji je izgrađen zaslugom Grada Virovitice, a potom i druženjem u Društvenom domu u Milanovcu.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

[g-gallery gid=”477033″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content