FRKA 2018.: Marijana Borić održala predavanje o Marinu Getaldiću, hrvatskom matematičaru i fizičaru na pragu novovjekovlja

U sklopu Festivala radosne kulture – FRKA večeras (utorak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici doktorica matematike Marijana Borić održala vrlo zanimljivo predavanje o Marinu Getaldiću, hrvatskom matematičaru i fizičaru na pragu novovjekovlja. Publiku je kratkim uvodnim govorom pozdravio organizator festivala Romano Tripalo.

IMG 3314 Custom

Marin Getaldić je jedan od najistaknutiji hrvatski matematičar i fizičar na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. Rođen je 2. listopada 1568. u dubrovačkoj plemićkoj obitelji. Preminuo je 8. travnja 1626. u Dubrovniku. Getaldić je napisao sedam knjiga, šest o matematici i jednu o fizici.

-Marin Getaldić bitno je utjecao na temelje i na nastanak moderne znanosti uopće, što smatram jednim od najvažnijih događaja u razvoju naše civilizacije. Getaldićev doprinos nije samo matematički i fizikalni, on jest velik, ali su šire i dalekosežnije posljedice njegovoga rad. Bio je vrlo specifičan među znamenitim hrvatskim humanistima. Isticao se specifičnim načinom obrazovanja i načinom na koji se uključio u znanstvenu republiku. Njegova obitelj financijski mu nije mogla omogućiti školovanje u stranim zemljama, nego se je jednom sretnom okolnošću zaputio na putovanje gradovima zapadne Europe. Tamo je proširio svoja znanja, upoznao se s Galileom Galilejom i čuvenim François Vietom što mu je dalo poticaj za daljnji znanstveni rad – istaknula je Marijana Borić.

IMG 3364 Custom

Važan preokret u Getaldićevu životu nastaje 1595., nakon školovanja u Dubrovniku kada odlazi na šest godina dugo studijsko putovanje po Europi. Na tom putovanju upoznao je gotovo sve znanstvene velikane onoga doba, među kojima su svakako najznačajniji francuski matematičar François Viéte i talijanski matematičar, fizičar i astronom Galileo Galilei.

Prema riječima Marijane Borić, Getaldić je smatrao matematiku znanošću koja najpreciznije opisuje svijet. Vjeruje u primjenu pokusa, kao praktičnog aspekta znanosti, kojeg potom treba matematički provjeriti i dokazati. (www.icv.hr, ip, foto: I.Popović)

[g-gallery gid=”481744″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content