HRVATSKE ŠUME Kreće “Naturavita”

Nakon tri godine priprema, kreće najveći projekt zaštite okoliša u kojem su nositelj Hrvatske šume d.o.o. i jedan od najvećih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj općenito. Riječ je o Naturaviti, projektu razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji.

Tijekom 6. Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja Plenkovića, potpisani su ugovori za projekte na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije. Između ostalih, potpisan je i ugovor za projekt „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji- NATURAVITA“.

Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko eksplozivna sredstva te na neeksplodirana ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće adekvatno upravljati šumama.

Projekt se u potpunosti provodi na području Osječko- baranjske županije te obuhvaća šume i šumska zemljišta u Natura 2000 i zaštićenim područjima.

Realizacijom ovoga projekta, od minsko- eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava bit će očišćeno 597 ha šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode „Kopački rit“ i 1.937 ha u Regionalnom parku Mura-Drava. Time će se značajno pridonijeti poboljšanju protupožarne zaštite šuma. Uz to, bit će rekonstruirana šumska kuća Podravlje i uspostavljen Edukacijsko- posjetiteljski centar „Podravlje“ sa 4 poučno-rekreativne staze i učionica u prirodi.

Ukupna vrijednost projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko – dravskoj regiji – NATURAVITA“ je 376,8 milijuna kuna od čega 85 % odnosno 314.139.354,67 kuna čine bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda.

Projekt Naturavita provodit će se unutar granica Uprave šuma podružnice Osijek na zaštićenom Natura 2000 području koje uključuje dijelove Parka prirode Kopački rit te Regionalnog parka Mura-Drava. Velik dio projektnog područja je, kao izravna posljedica Domovinskog rata, onečišćen minama i minsko-eksplozivnim sredstvima, zaostalim iz Domovinskog rata, koja sprječavaju pristup i pripremu te provedbu sustavnog i dugoročno održivog upravljanja ovim prostorom. Upravo zbog te činjenice, razminiranje ovog područja je nužan preduvjet za njegov daljnji održivi razvoj. Provedbom ovog projekta, jedan od rezultata bit će 5,97 km² šuma i šumskog zemljišta očišćeno od mina i minsko eksplozivnih sredstava na području Parka prirode Kopački rit te 19,37 km² u Regionalnom parku Mura-Drava, također će se među ostalim obnoviti i poboljšati protupožarna zaštita šuma te obnoviti ratom degradirane šume na projektnom području.

Projektno partnerstvo za pripremu i provedbu projekta čini 6 partnera: Hrvatske šume d.o.o., Hrvatski centar za razminiranje, Ured za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske vode, Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Projekt Naturavita provodit će se u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014.-2020., specifičnog cilja Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima iz kojeg će se za provedbu svih aktivnosti projekta osigurati 85 % ukupnog iznosa projekta, dok će se 15 % osigurati nacionalnim sufinanciranjem, putem projektnih partnera. Projekt će trajati 5 godina. (www.hrsume.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content