JEŽ KOJI NOSI ŠUMU Izdana poštanska marka “Čuvajmo naše šume”

Čuvajmo naše šume!“ bila je ovogodišnja tema natječaja „Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradnu sjajnu“, koju Hrvatska pošta provodi među osnovnim školama. Šume su odabrane radi svoje neprocjenjive važnosti, jer osim gospodarskog značenja, imaju vrlo važnu ekološku, zaštitnu, rekreativnu i krajobraznu ulogu.

S obzirom na to da su one neprocjenjivo prirodno bogatstvo i da je Hrvatska nezamisliva bez svojih šuma, potrebna je stalna briga i zaštita šuma kao prirodnog i složenog ekosustava. Djeca iz više od dvije stotine škola poslala su radove na temu očuvanja šuma, a pobjednica natječaja i autorica predloška za dječju poštansku marku je Marina Mohorovičić, učenica 2. razreda Osnovne škole Viktora Cara Emina iz Lovrana, s maštovitom slikom ježa koji na svojim leđima umjesto bodlji nosi cijelu jednu šumu.

postanska markica 2
www.sumehr.hr, M. Cvek

Takvu su kreativnost odlučile nagraditi i Hrvatske šume d.o.o., te su pobjednicu Marinu Mohorovičić i cijeli njen razred pozvale da u sklopu svog projekta »Škola u šumi, šuma u školi« posjete Delnice i u pratnji goranskih šumara prošetaju šumom. Osnovnoškolci su tom prigodom pokazali veliko znanje o šumama, kao i zanimanje za šumski ekosustav, pa se šuma orila od nadvikivanja i zapitkivanja.

Djeca su vrlo brzo usvojila pojmove poput ledoloma i vjetroloma, i zabrinula se zbog sve većih problema uzrokovanih klimatskim promjenama. Iskusni šumari Mario Antolić, Nevena Zrnić i Marko Perković umirili su ih svojim velikim znanjem i brigom o šumi. Zaključeno je da svatko od nas svojim odgovornim ponašanjem u šumi, pravilnim postupanjem s otpadom, neoštećivanjem stabala, drugih biljaka i čuvanjem životinja može doprinijeti opstanku naših prirodnih šuma i šumskih ekosustava. (hrsume.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content