MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Milijun kuna za smanjenje brojnog stanja lisica i čagljeva

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je u utorak, 18. rujna Natječaj za sufinanciranje smanjenja brojnog stanja divljači predatora u 2018. godini. Cilj ovoga Natječaja je očuvanje matičnih fondova i održavanje povoljnog zdravstvenog stanja svih vrsta divljači koje ulaze u prehrambenu bazu predatorskih vrsta divljači lisice i čaglja kao i zaštita zdravlja ljudi i životinja. Natječaj vrijedan milijun kuna otvoren je dok se sredstva ne raspodijele, a najkasnije do 16. studenog 2018. godine.

Na natječaj se mogu javiti pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje imaju valjani ugovor o korištenju prava lova – lovoovlaštenici. Jedan lovoovlaštenik može prijaviti i ugovoriti najviše 21.000 kuna, a sufinancira se izlučenje lisice i čaglja s po 700 kuna po ocijenjenom trofeju, odnosno 600 kuna po divljači dostavljenoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Sve veća populacija divljači lisice (Vulpes vulpes L.) i čaglja (Canis aureus L.) u posljednje vrijeme u lovištima Republike Hrvatske direktno smanjuje broj divljači koja su prehrambena baza navedenih predatora. Osim navedenoga, te vrste divljači su prijenosnici zoonoza, od kojih je najznačajnija bjesnoća.

– Stanovnici ruralnih područja najbolje znaju kolike su štete od čaglja i lisice. Nadoknadu štete smo regulirali u prijedlogu novog zakona o lovstvu koji je u proceduri donošenja, a ovaj natječaj sufinancira dio koji se odnosi na uzročnike štete. Smanjenjem broja jedinki čaglja i lisice unaprjeđujemo javno-zdravstvenu sigurnost stanovništva, čuvamo raznolikost naših šuma i lovišta uz minimalnu štetu za stanovnike okolnih područja – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. (www.mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content