NOVI OBLICI POTPORA ZA RURALNI RAZVOJ Korisnicima na raspolaganju 70,6 milijuna eura

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak potpisom zajedničkog sporazuma omogućit će poljoprivrednicima povoljnije financiranje projekata, a sve pomoću financijskih instrumenata, novog oblika potpore iz Programa ruralnog razvoja.

S tim u vezi Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Virovitica, HAMAG-BICRO i HBOR-om, organizirali su u prostorijama Komore u Virovitici radionicu o financijskim instrumentima programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. 2014. – 2020.
Radionicu na tu temu ispred Ministarstva poljoprivrede vodio je Marko Boljat, ispred HAMAG-BICRA Iva Debanić te ispred HBOR-a Marina Jurašin.

-Financijski instrumenti su novi oblici financijske potpore kojima Europska unija želi ukloniti nedostatke u izvorima financiranja za krajnje korisnike, a smisao im je poticanje gospodarstva olakšavanjem pristupa financiranju za korisnike te privlačenje drugih javnih i privatnih investitora. Dakle, radi se o alatu kojim se pruža financijska potpora u obliku povoljnijih zajmova, jamstava i vlasničkih ulaganja za provedbu projekata – naglasio je Marko Boljat.

Kako je na radionici istaknuto, novim oblikom financijske podrške uz to što će biti ponuđeni ne samo povoljniji krediti već i jamstva za nova ulaganja, omogućit će se i modernizacija postojećih kapaciteta po uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutno nudi na ovdašnjem tržištu.

Za tu svrhu Ministarstvo poljoprivrede, HAMAG-BICRO i HBOR namijenili su 70,6 milijuna eura koji će biti na raspolaganju korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu. Kroz ove financijske instrumente moći će se financirati primjerice obrtna sredstva, kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja… ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava. (www.icv.hr, zc; foto: Z. Ciprijanović)

[g-gallery gid=”479382″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content