POČETNA KONFERENCIJA Virovitica dobiva jedinstveni Tehnološko – inovacijski centar

U četvrtak, 6. rujna održana je početna konferencija projekta Tehnološko inovacijski centar Virovitica, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz poziva “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija”. Tehnološko inovacijski centar Virovitica predstavlja znanstveno-istraživačku infrastrukturu od posebnog značaja za Virovitičko-podravsku županiju čija namjena jest provedba istraživačko-razvojnih projekata u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije. Zasad je jedini takve vrste u Virovitičko-podravskoj županiji.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.559.424,21 kuna, financiran je bespovratnim europskim sredstvima u stopostotnom iznosu. Projekt je napisala VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Partneri u provedbi projekta te daljnjem radu su: Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Ugovor o izgradnji Tehnološko-inovacijskog centra u svibnju ove godine, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, uz nazočnost ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, potpisao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

PRIMJENJIVA ISTRAŽIVANJA

– Ovaj projekt potreban je našoj županiji, kako bismo unaprijedili konkurentnost u poljoprivredi, ali i proizvodnji. Projekt je započeo u srpnju 2018. i trajat će do srpnja 2020. godine. Ključne aktivnosti su izgradnja same infrastrukture, zatim opremanje sofisticiranom opremom, koju će kasnije koristiti znanstvenici. Znanstvena zajednica će u Tehnološko-inovacijskom centru provoditi istraživanja koja će biti primjenjiva u poljoprivredi na našem području, ali i području cijele Slavonije. Istraživat će kulture koje se sade na našem području, ali i dio prehrambene tehnologije i proizvodnje te pomagati njihovom unaprjeđenju – istaknula je M. Cah iz VIDRA-e. Kada bude dovršen, u Tehnološko-inovacijskom centru radit će dvije osobe, uz vanjske suradnike s partnerskih fakulteta. Zamjenik župana Darko Žužak, koji je početnoj konferenciji nazočio s drugim predstavnicima Virovitičko-podravske županije, naglasio je važnost ovog projekta kao ključnog dijela ulaganja u poljoprivredu.

MG 1910– Mi smo izrazito poljoprivredna županija, od dvije tisuće kvadratnih kilometara, čak polovicu čine poljoprivredne površine. Samom tom činjenicom usmjereni smo na poljoprivredu koja nam je osnovna gospodarska grana, a kojom se bavi većina našeg stanovništva. Unazad nekoliko godina, prijavili smo popriličan broj projekata koji smo prijavili na natječaje Europske unije pa s ponosom mogu istaknuti da u skorašnju provedbu kreću projekti ukupne vrijednosti približno milijardu i pol kuna, što je za našu županiju uistinu ogroman iznos – istaknuo je D. Žužak. Naglasio je važnost sustava navodnjavanja, kao i drugih projekata koji će značajno utjecati na poljoprivrednu proizvodnju.

RAST POLJOPRIVREDE I GOSPODARSTVA

Projektni partneri, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet u Osijeku, iznimno su važni zbog specifičnih znanja iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti te su uključivanjem u projekt pristali dati doprinos u jačanju konkurentnosti poljoprivrede i prehrambeno prerađivačke industrije kroz istraživanje, razvoj i inovacije. Početnoj konferenciji nazočio je i dekan Visoke škole Virovitica Oliver Jukić.

MG 1883Prof. dr.sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku istaknuo je kako ova institucija već dugi niz godina surađuje sa Virovitičko-podravskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom VIDRA. Naglasio je kako im je jedan od glavnih strateški ciljeva uspostava suradnje s privredom i lokalnom zajednicom.

– Kada smo krenuli u pripremu ovog projekta za područje proizvodnje i razvoja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, odabrali smo tri prioritetna područja koja su vezana i za ovu županiju i koja imaju potencijal rasta i razvoja. To je proizvodnja i prerada mlijeka, meda i ljekovitog bilja. Naša uloga bit će uspostava odjela za razvoj i unaprjeđenje procesa proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i ljekovitog bilja, dakle uspostava infrastrukture, edukacije osoblja, prijava novih projekta. U budućnosti će imati za cilj rast gospodarstva, odnosno razvoj novih i unapređenja postojećih proizvoda, te rast kvalitete i sigurnosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – rekao je dekan J. Babić.

MG 1899Gradonačelnik Ivica Kirin, koji je konferenciji nazočio sa suradnicima i zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac istaknuo je kako je riječ o projektu koji je dugo godina očekivan u Virovitici. – Tehnološko-inovacijski centar je znanstvena institucija koja će biti spoj između znanosti i gospodarstva, odnosno poljoprivrede. Danas se u svijetu jako puno priča o hrani i zdravom načinu života. Budući da smo svjesni koji su problemi u poljoprivredi i koliko se poticaja daje za nastavak proizvodnje, ovo je idealna prilika da u suradnji sa stručnjacima u Tehnološko-inovacijskog centra kvalitetno osmislimo što je ono možemo proizvoditi i prodavati ne samo na domaćem nego na europskom i svjetskom tržištu – naglasio je I. Kirin. Ovom novom investicijom, nakon Visoke škole Virovitica i Studentskog doma, Virovitica još jednom pokazuje kako kao mala sredina može dati svoj doprinos znanosti i ulaže u visoko obrazovanje svojih građana na ovom području, poručio je.

SUVREMENA OPREMA, LABORATORIJI I ISTRAŽIVANJA

Tehnološko inovacijski centar u Virovitici bit će opremljen najsuvremenijom laboratorijskom opremom, a provodit će istraživačko-razvojne projekate u znanstvenim poljima poljoprivrede, biotehnologije i prehrambene tehnologije od strane znanstvenih institucija. Nalazit će se na području današnje Visoke škole u Virovitici, a riječ je o zgradi površine 1754 četvornih metara. U okviru TIC-a nalazit će se Odsjek za med, Odsjek za ljekovito bilje, Odsjek za mlijeko, Prostor za spektometriju i mikroskopiju, Prostor za pripremu uzoraka za analizu i Konferencijska dvorana. Zasad je jedini ove vrste u županiji i predstavlja značajan iskorak u ulaganju u istraživačku infrastrukturu.

MG 1880– Ovaj projekt je vrlo važan korak naprijed, u kojem će se uložiti relativno velika sredstva u novu modernu opremu, a na kojoj ćemo moći raditi i mi istraživači, kao i studenti i potencijalni proizvođači. Od razvoja novih proizvoda, unapređenja kvalitete i sigurnosti, analize proizvoda, sve će biti dostupno zainteresiranima, odnosno imat će sve što je potrebno i proizvođačima, ali i istraživačkoj zajednici – poručio je prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, koji je partner na projektu. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”477994″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content