Predstavljen projekt uređenja perivoja u Suhopolju: Stižu nova stabla, grmlje, klupe i niz atraktivnih sadržaja

U prostorijama Općine Suhopolje danas (srijeda) je održana Javna tribina i predstavljanje projekta “Krajobrazno uređenje perivoja dvorca Janković u Suhopolju”. Saša Begović i Luka Brnić iz Studia 3LHD iz Zagreba Suhopoljčanima su predstavili projekte uređenja perivoja te samog dvorca čija je obnova pri kraju. Prema riječima župana Igora Androvića završetak radova na dvorcu očekuju se krajem ove godine, dok je krajnji rok veljača sljedeće godine, a s radovima na uređenju perivoja krenut će se za mjesec dana. Uređenje perivoja dvorca Janković dio je projekta Tourism 4 All, koji je prijavljen u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG V-A.

IMG 8247 Medium

-Ukupni projekt je vrijedan oko 11 milijuna kuna, partneri s mađarske strane provode aktivnosti u vrijednosti oko 6 milijuna kuna, dok Virovitičko-podravska županija oko 5 milijuna kuna. Tim projektom revitalizirat ćemo perivoj i osigurati prostor za stvaranje dodatnih sadržaja za posjetitelje – rekao je župan Andrović, dodajući kako će se u sklopu projekta održati i niz aktivnosti poput dvodnevnog festivala s glazbenim i kazališnim sadržajima, različitih radionica i organizacija biciklističkih utrka. – Siguran sam da ćemo završetkom obnove samog dvorca, ali i završetkom revitalizacije perivoja dobiti novi turistički sadržaj koji će doprinijeti razvoju turizma i gospodarstva te novom zapošljavanju na području općine Suhopolje, ali i same županije – zaključio je župan Andrović.

received 596969747390238

Projekt krajobraznog uređenja perivoja u Suhopolju obuhvatit će radove na obnavljanju parka. Predviđa se očuvanje 859 stabala, rušenje 375 starih i bolesnih stabala te sadnja 195 novih stabala, 664 grmova, 1367 metara živice kojom će se “ograditi” perivoj i zaštititi od onečišćenja s prometnica te postavljanje 27 klupa i 25 koševa za smeće. Suhopoljski perivoj tako će postati dom brojnim biljnim vrstama kao što su: malolisna lipa, hrast lužnjak, crveni javor, šarenolisni javor, obična katalpa, kavkaska jela, ljiljanocvjetna magnolija, tulipanovac, pajasmin, dojcija, jorgovan i bijela suručica.

received 2241451675897550

Važnost projekta za općinu Suhopolje istaknuo je i načelnik Siniša Horvat.
-Uređenje šetnice s novim sadržajima, odgovarajućim klupama i rasvjetom, novim prilazom samom kompleksu dvorca i stadiona upotpunit će vizuru naselja i vjerujemo da će privući nove posjetitelje našem turističkom dragulju – dvorcu Janković te, naravno, ono zbog čega se sve ovo u konačnici radi, stvoriti poneko novo radno mjesto i upotpuniti našu turističku i gastro ponudu – rekao je načelnik Horvat.

IMG 8244 Medium

Na Javnoj tribini i predstavljanju projekta, uz mještane, prisustvovali su i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement, predstavnici VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije te predstavnici Konzervatorskog odjela u Požegi. (www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”479263″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content