PRIJEVARA Na nagradnu igru “Ina Hrvatska” nasjeli već mnogi, profil je lažan i neovlašteno skuplja podatke

Još jedna lažna nagradna igra putem društvenih mreža dobila je svoje žrtve. Na lažnom profilu Ina Hrvatska, s identičnim logom prave INA-e, zasad nepoznati vlasnik profila na jednoj društvenoj mreži pokrenuo je nagradnu igru u kojoj Ina Hrvatska “povodom godišnjice kompanije organizira nagradnu igru u kojoj dodjeljuje 40 vaučera od 1000 kuna.”

Uz “lajk” na objavu i druge uvjete, kasnije se traži i preslika osobne iskaznice, pa su mnogi, vjerujući kako će s vaučerom uštedjeti na računima za gorivo i slično, zapravo nasjeli na dobru varku i dobili samo nove probleme.

Čitatelji koji su nas upozorili na ovaj profil ističu kako im je u početku bilo sumnjivo to što je obrazloženje pisano na ekavici, no da su mislili kako je riječ o podružnici INE za regiju pa su odlučili sudjelovati. Zabrinuli su se tek kada su shvatili da “prava” INA nema nikakve veze s profilom te da su nekome nepoznatom već ustupili svoje osobne podatke, a vaučer nisu dobili.

Javili su se ICV-u kako bi, kažu, druge obavijestili da ne nasjedaju na lažan profil i nagradnu igru te na vrijeme zaštite osobne podatke.

PRIJAVITE SLUČAJ

I INA se jučer (subota) na svom službenom profilu na jednoj društvenoj mreži također oglasila o cijelom slučaju. Ogradila od spomenute nagradne igre i pozvala fanove da svaki slučaj poput ovog na vrijeme prijave.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

“[VAŽNO] Dragi naši fanovi, još jednom vas obavještavamo kako su konstantno u tijeku lažne nagradne igre i kako se njen organizator lažno predstavlja kao INA. Ova stranica jedina je službena Facebook stranica Ine te se ovdje objavljuju nagradni natječaji koje organiziramo, a koji uvijek sadržavaju pravila natječaja i informacije o zaštiti vaših podataka.

Molimo vas da sve sumnjive natječaje i poruke od strane drugih stranica koje se predstavljaju kao INA prijavite te savjetujemo da ne dijelite s njima svoje podatke. Hvala na razumijevanju.”

Da je i policija upoznata sa situacijom, u telefonskom razgovoru za ICV potvrdio je načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević. – Pozivamo građane da budu oprezni kod sudjelovanja u ovakvim nagradnim igrama, da provjeravaju profile i nikako ne odaju osobne podatke, kako kasnije ne bi imali materijalnu i drugu štetu. Ujedno, pozivamo ih da svaki slučaj odmah prijave te sebe i druge na vrijeme zaštite od ovakvih, sve češćih načina prijevare na internetu i društvenim mrežama – rekao je S. Knežević. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content