Projekt e-Pristojbe: Biljege više nećete morati kupovati na kiosku ili u knjižari

Projekt e-Pristojbe omogućit će elektroničko plaćanje upravnih pristojbi i naknada pa korisnici više neće morati fizički odlaziti na dodatne šaltere kako bi platili određene naknade. Vrijednost potpisanog ugovora je 50,6 milijuna kuna, od čega je 43 milijuna sufinancirano iz fondova Europske unije.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem tog ugovora, ministar Kuščević je rekao kako je njegov cilj elektronička naplata upravnih pristojbi i naknada u postupcima i procedurama za koje je propisana njihova naplata. Istaknuo je kako će to omogućiti daljnji razvoj složenijih elektroničkih usluga u sustavima e-Građani i e-Poslovanje te bi kroz e-Pristojbe trebala biti omogućena i naplata drugih vrsta pristojbi.

– Ovo je još jedan dokaz dobrog rada i suradnje između Ministarstva uprave, Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a koji rezultira onime što svi mi želimo i što je cilj Vlade RH, a to je veća apsorpcija europskih sredstava te olakšavanje poslovanja i svakodnevnog života naših sugrađana, obrtnika i poduzetnika – naglasio je ministar uprave.

Realizacijom ovog projekta modernizirat će se i ubrzati poslovanje javne uprave te će se omogućiti građanima, obrtnicima i poduzetnicima jednostavnije i brže rješavanje procesa i poslova u kojima se nalaze, u ovome slučaju plaćanje određenih pristojbi.

– Glavna tri cilja Ministarstva uprave su podizanje kvalitete i učinkovitosti javne uprave, digitalizacija i decentralizacija. S ovim projektom smo bliži dva cilja, a to su podizanje kvalitete i učinkovitosti u javnoj upravi te digitalizacija – objasnio je Kuščević.

uprava reforma
Foto: vpz.hr

Implementacijom ovog sustava građani više neće trebati plaćati odvojeno taksene marke i dodatne pristojbe već će kroz sustav izvršiti jednu jedinstvenu uplatu, a sustav će sam diferencirati novac.

– Cilj nam je ovaj sustav implementirati u što je moguće više procesa koji se odvijaju u državnoj upravi, a u konačnici i u sudske, javnobilježničke, turističke i druge pristojbe – zaključio je ministar.

Ministar Pavić kazao je kako je u Europskom socijalnom fondu, od 13 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju za društvene promjene, 800 milijuna kuna predviđeno za modernizaciju javne uprave, većinom kroz projekte digitalizacije. Dodao je kako će se ovim projektom “združiti” integracija više od 20 usluga gdje će se kroz uslugu e-Građani moći uplatiti pristojba koja će automatski sredstva raspoređivati po potrebnim računima, taksama i nakladama.

Ugovor su potpisali ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Potpisivanju ugovora nazočili su i državni tajnici u Ministarstvu uprave Katica Prpić i Darko Nekić. (uprava.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content