U Bihaću otvoren EKOBIS, sajam na kojem je “Regija partner” Virovitičko-podravska županija

U Bihaću je uz nazočnost brojnih uzvanika i izlagača otvoren 16. međunarodni sajam Ekobis u organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona, a generalni pokrovitelj sajma je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH.

Svečanosti otvorenja, između ostalih, nazočili su: federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdan, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović uz zamjenika Darka Žužaka, predstavnici HGK ŽK Virovitica uz direktora Milana Vanđuru… Tema ovogodišnjeg sajma, koji traje do 15. rujna, je hrana i prehrambena industrija.

IMG 7794 Custom
foto: K. Toplak

Unsko-sanski kanton je lider u proizvodnji zdrave hrane, kao i proizvodnji mlijeka, u vrhu su po proizvodnji jagodičastog voća, a na otvorenju sajma, moglo se čuti kako će se i u budućnosti puno ulagati u mogućnosti proizvodnje zdrave, domaće hrane i domaćih prehrambenih proizvoda.

Manifestacija je okupila 230 izlagača koji, na 130 unutrašnjih i vanjskih štandova, predstavljaju svoje proizvode i usluge, a tim povodom bit će održana i međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji.

IMG 7870 Custom
foto: K. Toplak

Na sajmu je govorio i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je između ostalog rekao:

“Hrvatska vlada je nedvojbeno označila svoj put prema promociji poljoprivrednih proizvoda, prije svega onih lokalnih, te u tome provodimo opsežnu reformu kako bi zadovoljili potrebe našeg tržišta, turista koji posjećuju našu zemlju, ali isto tako bili prezentirani na europskom tržištu.”

Obraćajući se nazočnima virovitičko-podravski župan Igor Andrović je između ostalog kazao:

“Naša suradnja je posebno intenzivna zadnjih deset godina, kada su Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Virovitica i Privredna komora Unsko sanskog kantona potpisale sporazum o suradnji. Kroz sve ove godine bili ste naš prijatelj i partner, posebno Međunarodnog sajma Viroexpo, a ove godine, Virovitičko-podravska županija je Regija partner Ekobisa, što nam čini osobito zadovoljstvo. Ponosni smo što smo sve ove godine vaši prijatelji i partneri, a u Virovitici vas očekujemo iduće godine, kada će se od 22. do 24. veljače održati 24. Međunarodni sajam, gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo. Vjerujem da će to biti na novom mjestu, jer uskoro krećemo s gradnjom multifunkcionalne hale u kojem će se održavati naš sajam, koji će tako prestati biti podstanar i dobiti svoje središte. I zato će nam biti osobito zadovoljstvo ugostiti nas u našoj kući. Virovitičko-podravska županija je vodeća hrvatska županija po povlačenju europskih sredstava po glavi stanovnika. Županija smo, koja uz najbolju razvojnu agenciju u Hrvatskoj, VIDRA-u, puno ulaže u turizam, o čemu svjedoče obnove naših dvoraca. Nitko u Hrvatskoj ne ulaže toliko u obnovu kulturne baštine, kao Virovitičko-podravska županija. Želim vam da u iduća tri dana ostvarite novu gospodarsku suradnju, dogovorite nove poslove što će vam u budućnosti otvoriti nove poduzetničke inicijative, otvoriti nova radna mjesta.”

IMG 8085 Custom 1
foto: K. Toplak

U sklopu sajma je održano potpisivanje ugovora za navodnjavanje u Bihaću i na području Sanskog Mosta, a održana je i međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji na temu poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija.

S područja Hrvatske na Ekobisu nastupa 31 izlagača, od čega je njih 22 iz Virovitičko-podravske županije, a nastup je koordinirala i organizirala HGK ŽK Virovitica. S područja VPŽ na sajmu su se predstavili: ABC Consulting, Agroservis proizvodnja, Apis Cabuna, Brana Virovitica, Marinada Slatina, Medena Virovitica, Mustač-commerce Virovitica, OPG Luka Ivoš, OPG Petar Rakošević, Pčelarstvo Balint, Pitomačka pivovara, Viro tvornica šećera, Hotel Kurija Janković, Pan parket, Dam Lozan, Poison City, Spider Grupa, OPG Davora Špoljara, Asel Bakić, Virovitičko-podravska županija, Meta-plast i Viroexpo.

IMG 8389 Custom
foto: K. Toplak

Na samoj svečanosti otvorenja nastupio je i KUD Virovitica.

(www.vpz.hr)

[g-gallery gid=”479552″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content