U Paušnicima, mjestu u općini Čačinci otkrivena bista poginulom policajcu Josipu Jurencu žrtvi napada na Bizovac

U organizaciji Općine Čačinci, a u suorganizaciji i na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991., u Paušincima je otkrivena bista poginulom hrvatskom policajcu Josipu Jurencu. Jurenac je svoj život na oltar Domovine položio u najvećem ratnom napadu na Bizovac 7. studenoga 1991. godine. Bistu su otkrili Josipova sestra Branka i brat Zdenko te pomoćnik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, a dužno poštovanje i počast, poginulom policajcu odali su i načelnik PU VPŽ Siniša Knežević u ime MUP-a RH, župan VPŽ Igor Andrović za suradnicima, načelnici Čačinaca i Bizovca Mirko Mališ i Srećko Vuković, te mnoštvo pripadnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog i čačinačkog područja:

-Josip Jurenac istinski je heroj Domovinskog rata koji je svoje djetinjstvo i mladost proveo ovdje u Paušincima, a nažalost život izgubio u Bizovcu sa samo 27 godina. Ovo je najmanje što ovakvim velikim ljudima možemo dati, a Općina će i na dalje raditi ovakve projekte jer već uskoro otkrivamo i bistu poginulom vukovarskom heroju, Čačinčaninu Željku Majoru. Moram se zahvaliti Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je financiralo izradu i postavljanje ove biste te ratnim policajcima Orahovice koji su započeli s ovom idejom – rekao je načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

2709bista 5 Custom

Načelnik općine Bizovac Srećko Vuković prisjetio se dana kada je Josip Jurenac u njegovom Bizovcu poginuo:

-Najveća tragedija u povijesti Bizovca dogodila se iza podneva 7. studenog 1991. godine. Toga jesenjeg dana srpski zrakoplovi obrušili na naše mjesto, a u drugom zračnom napadu MIG-21 ispalio je ubojite projektile na samo središte Bizovca prepuno mještana, civila i radnika. Prilikom avionskog raketiranja Bizovca poginulo je osmero ljudi a među poginulima su Josip Jurenac kao i njegovi kolege koji su tom prilikom obavljali svoju službenu dužnost. Iako je od nemilog događaja prošlo dvadeset i sedam godina počinitelji ovog barbarskog zlodjela nisu otkriveni i privedeni pred lice hrvatskog pravosuđa – rekao je Vuković.

2709bista 6 Custom

Pomoćnik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić naglasio je kako Domovinski rat poznaje mnoge, obične ljude koji su bili pravi i hrabri kada je to najviše trebalo:

-Ova prigoda otkrivanja obilježja ovom heroju je također jedan od nemjerljivih doprinosa Hrvatske vojske i policije za našu Domovinu, a on je svojom žrtvom ušao u naša srca i u legendu Domovinskog rata. To je poziv i poticaj svima da radimo ovakve projekte, svi zajedno od Ministarstva preko udruga do općina kao se Domovinski rat i njegovi heroji nikada ne bi zaboravili – rekao je između ostalog Križić.

2709bista 7 Custom

Bistu i sve nazočne na kraju je blagoslovio župnik župe Presvetoga Trojstva Čačinci, vlč. Nedjeljko Androš. (www.icv.hr, vg, foto: V.Grgurić)
[g-gallery gid=”482011″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content