Uni Maravić, Evi i Stjepanu Galu na veličanstvenom uspjehu čestitao i župan Igor Andrović

Te 1987. godine, Stjepan Gal je u Slatini pokrenuo taekwondo klub. Prošlo je, eto 31 godina, od tih početaka „iz prošlog stoljeća“, a prošli vikend, Stjepan Gal je sa suzom u oku, na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu koje se održalo u Jesolo Lidu kod Venecije, gledao plodove svoga rada. Una Maravić, postala je svjetska prvakinja, a Eva Gal, kćerka slatinskog „borca“ – brončana na globusu u kickboxingu.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, čestitao je ovom slatinskom tercetu, koji „svako malo“ mijenja dvorane za treniranje, ali i koji u nemogućim uvjetima postižu – nemoguće. Njima su medalje oko vrata – sastavnice života.

– Vi ste ponos i Virovitičko-podravske županije i grada Slatine i Hrvatske i hvala vam na uspjesima koje postižete – podcrtao je župan Igor Andrović, uz kojeg su na prijemu u Županiji bili i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, kao i predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, koji su također čestitali vrhunskom sportskom tercetu.

A priča o svjetskoj prvakinji i brončanoj na globusu je, gotovo pa klasična sportska priča iz male sredine. Una se taekwondoom bavi već deset godina, od svoje sedme. Zadnjih pet godina, nema joj ravne, najbolja je u Hrvatskoj, a Eva Gal je priča za „vjerovali ili ne“.

– Imam deset godina, a devet se bavim taekwondoom – podcrtava desetogodišnja Slatinčanka, izazvavši osmjeh nazočnih.

IMG 1532

Otac Stjepan ju je sa samo 10 mjeseci doveo u dvorani, gdje je „ostala do danas“. Iako nemaju svoje mjesto pod suncem, jer dvorane za treniranje, ne svojom voljom, mijenjaju „kao čarape“, to se ne vidi na njihovim rezultatima. U klubu (TK Slatina) Imaju 40-ero djece. Najmlađe se još „bori“ s hrvatskim jezikom jer ima tek 3 godine, no trener Stjepan Gal, uz asistenciju Maria Vreša, uči ih kako napraviti „kolut naprijed ili nazad“.

– To je osnova. Sve radimo kroz igru, ali djeca su nam disciplinirana, znaju što i kako. Zanimljivo, čak 90 posto onih koji su prošli kroz naš klub, diplomiralo je na nekom fakultetu – kazuje Stjepan Gal.

Župan Igor Andrović obećao je pomoć ovom klubu koji u uvjetima iz „kamenog doba“ proizvode svjetske prvake, jer zamislite, svjetska prvakinja Una Maravić je na svjetsku smotru otišla – bez ijedne pripremne borbe. A tamo je bilo 2.300 natjecatelja iz 65 zemalja. A među njima jedna Hrvatica, koja već dvije godine „ima 28 kilograma“, bila je najmlađa osvajačica medalja. Naime Eva Gal, sa samo 10 godina se „hrva“ s onima koje imaju dvije godine više. I u toj konkurenciji je bila treća na svijetu. A zamislite kakva će biti kada bude starija.

– Nepobjediva, kao i Una – podcrtao je uz osmjeh Stjepan Gal, trener koji stvara svjetske prvake. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content