VLASTA DESPOTOVSKI ČUVA HRVATSKU TRADICIJU Šiva narodne nošnje i licitarska srca, a priprema i malo kazalište u kovčegu

-Tradicijska kultura jedan je od glavnih čimbenika održavanja identiteta jednog naroda, a Hrvatska ima raznolike tradicijske običaje, kulturu, narodnu nošnju. Trebali bi cijeniti i čuvati to bogatstvo – kaže Vlasta Despotovski, vlasnica krojačkog obrta u Virovitici koja hrvatsko tradicijsko blago čuva upravo kroz svoj rad.

Naime, Vlasta je od „malih nogu“ u krojačkom svijetu, nastavila je tradiciju svoje obitelji.

– Moja mama je krojačica, djed je bio krojač, tako da se to kod nas prenosi s koljena na koljeno – kaže Vlasta, prisjećajući se kako je od malena bila u maminom krilu dok je ona šivala. Tu ljubav prije nešto više od tri godine pretočila je u posao.

Šiva narodne nošnje, ukrase, suvenire. Kroz ovaj predan i zahtjevan rad spoznala je važnost očuvanja kulture i tradicije.

– Kada sam dobila prvu narudžbu za narodnu nošnju, ona me potaknula da to bogatstvo našeg naroda spasim od zaborava – priča nam Vlasta, koju su nakon toga mušterije tražile da im izradi nešto poput uspomene na naš kraj. Vlasta je tako počela izrađivati i suvenire koje će mnogi povezati s Viroviticom i Hrvatskom.

VIROVITICA Vlasta Despotovski žđl 1 Custom


PERSONALIZIRANE PREGAČE

– Na početku su to bila licitarska srca, hrvatski zaštitni znak, a kasnije mala i velika srca s vezenim natpisom Virovitica, Croatia i slično. Potom sam počela raditi pregače s vezenim natpisima, a kasnije i personalizirane pregače. Osim toga, izrađujem i boce ukrašene zlatovezom, odnosno grbom Virovitice ili Hrvatske – priča nam Vlasta pokazujući jednu od personaliziranih pregača, koje su Virovitičani nedavno mogli vidjeti i na VIROkreativi.

Vlasta je inače članica Kreativne udruge „Unikat“ te od članova i kolega ima veliku podršku u onome što radi.

– Kreativna udruga Unikat mi je velika podrška jer s njima idem na sajmove i pokazujem svoje radove. Tako je bilo i na ovogodišnjoj VIROkreativi gdje sam, osim na štandu, svoje radove predstavila i na modnoj reviji s modernim odjevnim predmetima obogaćenima etno stilom – ističe Vlasta.

Ipak, ovoj krojačici najdraže je raditi nošnje jer su jako raznolike: svako selo ima svoju nošnju koja je prepoznatljiva. S druge strane, najmanje voli vezenje. Razlog je u tome što pritom puno vremena potroši na pripremu na računalu, a ona više voli kada nešto konkretno napravi svojim rukama.

VIROVITICA Vlasta Despotovski žđl 2 Custom

LJUBITELJICA LUTKARSKOG KAZALIŠTA

Cilj je ove krojačice, a prije svega lutkarice, budući da je završila za voditelja lutkarskog kazališta, napraviti lutkice marionete.

– Želim napraviti lutkice marionete obučene u narodnu nošnju, koje su pokretne, mogu pjevati i pričati – ističe Vlasta, koja je češke narodnosti te kaže da joj je lutkarstvo u krvi.

Stoga, želi ga prenijeti i na Hrvatsku te je već nabavila stari kofer u koji planira smjestiti malo kazalište.

-Nabavila sam stari kofer u koji ću složiti malo kazalište s marionetama, a koje bi pričale o hrvatskoj tradiciji i običajima – odaje nam Vlasta, objašnjavajući da bi kazalište u kovčegu trebalo putovati po vrtićima te djecu upoznavati s bogatstvom hrvatske tradicije.

Sigurni smo da će na ovaj način barem dio bogatstva biti spašen te se unaprijed veselimo Vlastinoj „predstavi iz kofera“.

(www.icv.hr, žđl, foto: Ž. Đaković-Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content