Članovi HVIDRA-e odali počast poginulom suborcu Tomislavu Mikiću

- PROMO -

Članovi Udruge HVIDR-a Slatina, predvođeni svojim predsjednikom Ilijom Nikolićem i predsjednikom Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Matom Bubašem, danas su obišli spomen obilježje svog poginulog suborca Tomislava Mikića, te mu polaganjem upaljenih lampiona i molitvom odali dužnu počast.

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije, u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od strane srbo-četničke horde.

IMG 6864 Custom

– Prije dvadeset sedam godina u jednoj od akcija oslobađanja okupiranog dijela slatinskog područja došlo je do pogibije našeg suborca Tomislava Mikića. Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema mjestu Ćeralije, te je prilikom dolaska do jednog nepreglednog dijela ceste na borbeno vozilo ispaljen protuoklopni projektil od strane četnika. U tom napadu Tomislav je nažalost izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila, Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti, su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje. Dolaskom ostatka naših snaga četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama – ispričao nam je Mato Bubaš na mjestu pogibije hrvatskog viteza Tomislava Mikića.

U istoj akciji, nešto kasnije od napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Tomislav Šimanović je razmijenjen, a za Mirkom Vučetom se još uvijek traga. (ADF; Fotografije D. Fišli)

Povezane vijesti

Skip to content