CRNO TRŽIŠTE Policija zaplijenila čak 16 tona duhana, sav potječe s područja naše županije

Policijski službenici PU bjelovarsko-bilogorske su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije I organiziranog kriminaliteta te suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, Interventne jedinice policije PU Zagrebačke i službenicima Carinske uprave, Sektora mobilne jedinice proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja nad sedmoricom hrvatskih državljana i to 24-godišnjakom, dvojicom 26-godišnjaka, 38-godišnjakom, 43-godišnjakom i 48-godišnjakom.

IMG 4330 0e0882a4aa
Foto: policija.hr

Naime, sumnja se da su 26-godišnjak i 38-godišnjak od svibnja do listopada ove godine u zajedničko djelovanje povezali ostale osumnjičenike na području Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi kupovinom većih količina duhana, njegovim skladištenjem i pripremom za prodaju te daljnjom prodajom većih količina rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske na ilegalnom tržištu na području Republike Hrvatske.

IMG 4647 e77b6a894a
Foto: policija.hr

U cilju realizacije dogovorenog, 38-godišnjak i 26-godišnjak su pronalazili proizvođače duhana na području Virovitičko-podravske županije te od njih kupovali duhan u listu. Po njihovom nalogu su 43-godišnjak i 46-godišnjak kontaktirali proizvođače duhana te s njima dogovarali prodaju tako nabavljenog duhana. Nabavljeni duhan u listu s područja Virovitičko-podravske županije su 38-godišnjak i 26-godišnjak dovozili na područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a po njihovom nalogu i 43-godišnjak i 46-godišnjak. Kupljeni duhan u listu je po uputama 43-godišnjaka na područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije dovozio i 48-godišnjak. Duhan u listu deponirali su u skladištima koja su pronalazili 38- i 26-godišnjak. Za rezanje i pakiranje duhana bio je zadužen 26-godišnjak zajedno s drugim, za sada nepoznatim osobama, a radi njegove daljnje prodaje kupcima. Kupce su pronalazili i s njima dogovarali cijene i količine sitno rezanog duhana 38-, 26-, 24-,43- i 26-godišnjak, dok su ga obojica 26-godišnjaka, 24-, 46- i 48-godišnjak potom dovozili vozilima i predavali kupcima.

IMG 4685 5e4b870d3e
Foto: policija.hr

Na opisani način su u više navrata na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske kupili najmanje 4,5 tona duhana u listu od čega su u više navrata raznim kupcima prodali i predali najmanje 3,3 tone sitno rezanog duhana. Time su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za iznos od najmanje 2.713.800,00 kuna na ime neplaćenih trošarina, dok su prodajom duhana ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 192.990,00 kuna koju su međusobno podijelili sukladno svojim ulogama i dogovoru.

IMG 4280 f9cd7fad30
Foto: policija.hr

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja policijski su službenici zaplijenili skoro 4 tone duhana i tri rezačice duhana u dva skladišta na području Zagreba. Također su privremeno oduzeli nešto više od 1,5 tone duhana u transportu te nešto više od 700 kilograma sitno rezanog duhana od kupaca na području Rijeke i Zagreba. Po carinskim službenicima privremeno su oduzeta četiri vozila koja su se koristila za prijevoz duhana, odnosno dva kombi vozila i dva osobna vozila. Također su policijski službenici zajedno sa carinskim službenicima otkrili skladište na području Odre, čijom je jučerašnjom pretragom pronađeno i privremeno oduzeto 85 kutija sa duhanom (oko 120 kilograma duhana u kutiji), odnosno ukupno oko 10 tona duhana i tri ručna viličara.

Sveukupno je ostvarena zapljena oko 16 tona duhana – jedna od najvećih u Republici Hrvatskoj. Protiv sedmorice osumnjičenika USKOK-u su podnijete odgovarajuće kaznene prijave. (policija.hr)

IMG 4541 d99b58caf5
Foto: policija.hr

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content