DAN BIJELOG ŠTAPA Dorotea Feketić zanimljivim predavanjem dala uvid u izazove i poteškoće slijepih roditelja

Lions Klub Vereucha u suradnji sa Organizacijom slijepih Virovitičko-podravske županije i Gradskom knjižnicom Virovitica obilježio je sinoć (četvrtak) Međunarodni dan bijelog štapa. Tim povodom, magistra psihologije Dorotea Feketić održala je zanimljivo predavanje na temu „Teškoće s kojima se susreću slijepi roditelji prilikom odgoja djece te dostupnost socijalne podrške“. Predavanje je nastalo na temelju njenog istraživanja za diplomski rad i predstavlja jedinstvenu analizu ove problematike u Hrvatskoj.

Dorotea je razgovarala s 14 parova, od kojih su jedan ili oba supružnika slijepi ili imaju ostatak vida najviše do 2 posto, a koji podižu zdravu djecu. Otkrila je na koje sve izazove nailaze – od “običnog” hranjenja na bočicu, presvlačenja, pa sve do odlaska u park ili liječniku.

dan6

U istraživanjima i samim iskustvima roditelja otkrila je, kaže, kako društvo još uvijek nije iskoristilo sve prilike i mogućnosti da pomogne slijepim roditeljima, unatoč videćim pratiteljima, osobnim astitentima i slično.

-Potrebno je poraditi i na empatiji i edukaciji medicinskog osoblja jer su mi slijepe majke s kojima sam razgovarala istaknule kako su bile žrtve predrasuda, kako su ih u periodu postporođajnog boravka u bolnici odgovarali od dojenja jer ne vide i uvjeravali ih da nisu sposobne za majčinstvo. Upravo takve situacije mogu značajno utjecati na vlastite kompetencije slijepih roditelja, potaknuti sumnje i obeshrabriti ih, dok im zapravo treba velika podrška i razumijevanje – navela je Dorotea Feketić samo jedan od niza primjera o poteškoćama i problemima s kojima se slijepi roditelji gotovo svakodnevno susreću.

Izazov je i otići kod liječnika, kaže, jer se roditelji to ne usude sami, a pronaći osobnog asistenta ili videćeg pratitelja koji će s roditeljima s bolesnim djetetom moći u čekaoniti biti po nekoliko sati gotovo je nemoguće. Zato su uglavnom ovisni o članovima obitelji, prijateljima i društvenoj zajednici, udrugama slijepih koji su im velika podrška.

dan1

Detaljan uvid u svijet roditeljstva s bijelim štapom dirnuo je slušatelje na predavanju na kojem se tražilo mjesto više. Mladoj predavačici stigle su pohvale od liječnika, medicinskog osoblja, predstavnika udruga i klubova kojima je ova problematika bliska, kao i drugim posjetiteljima koji su dobili priliku saznati kako slijepim roditeljima mogu i sami pomoći.

dan7

Čestitke mladoj predavačici stigle su i od Monike Ružić, predsjednice Lions cluba Vereucha. – Slijepe i slabovidne osobe vrijedni su članovi našeg društva i bilo je važno saznati više o ovom segmentu njihovog života, njihovu stranu priče o tome kako se kao slijepi roditelji snalaze, na koje sve poteškoće nailaze i kako ih predvladavaju – rekla je M. Ružić.

dan4

Valentina Markovinović, predsjednica Organizacije slijepih Virovitičko-podravske županije čestitala je Dorotei na vrijednom diplomskom radu. – Dorotea je jedan svjetli primjer kako sljepoća nije prepreka za postići važne ciljeve u životu – poručila je V. Markovinović koja je dodala da je problematika iznesena na predavanju mnogima u publici jako poznata te da Organizacija pomaže članovima i u pitanjima roditeljstva, ove najvažnije zadaće u životu.

dan5

Slijepe i slabodivne osobe važne su i Gradu Virovitici, rekao je Alen Bjelica, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. – U svom proračunu Grad pomaže cijelu zajednicu osoba sa invaliditetom, plaća dvije i pol plaće, dajemo novac za projekte. S tom potporom ćemo i nastaviti i u budućem periodu – rekao je A. Bjelica.

dan8

Uz predstavnike Grada i Županije, predavanju je nazočila i Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, a koja je također čestitala mladoj predavačici na vrijednom istraživanju i senzibilizaciji javnosti o ovoj važnoj temi. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content