FOTO Orahovčani i gosti uživali u pečenim kestenima i 16-metarskoj kesten roladi

U središtu Orahovice održana je tradicionalna 11. jesenska manifestacija, ”Dani kestena i mladog vina – Kestenijada”. Sve je počelo planinarskim izletom u organizaciji HPD-a Orahovica u kojem su sudjelovali planinari iz nekoliko društava.

-Izlet smo nazvali ”Kestenovom stazom”  jer smo obišli nekoliko kestenika po Papuku i Krndiji. Sudjelovalo je 60-ak planinara iz HPD-a Žužemberk Zagreb, Cibalija Vinkovci, Sokolovac Požega, Dirov brijeg iz Vinkovaca, Belišće, Sokol iz Feričanaca, Gojzerica iz Požege te Bršljan iz Osijeka, a velika zahvala i članovima planinarskog društva iz Sarajeva – rekao je predsjednik HPD-a Orahovica Branko Peček.

0810kestenijada 2 Custom

Kestenijada je nastavljena na središnjem gradskom trgu gdje su se svojim ovogodišnjim proizvodima, mladima vinima predstavili domaći vinari, orahovački planinari su tradicionalno pekli kestene za posjetitelje, a sve je popraćeno neizostavnom slavonskom pjesmom domaćeg tamburaškog sastava ”Kontra”. Posebna atrakcija bila je i ovog puta priprema rolade od kestena, koja je ove godine bila najduža do sada, punih 16 metara, koju su kao i uvijek pripremili učenici smjera kuhar orahovačke Srednje škole ”Stjepan Ivšić”.

0810kestenijada 7 Custom

-Učenici su uložili ogroman trud i gotovo sve su sami pripremali. Ne treba posebno niti naglašavati da je rolada planula u sekundi i to nam je najveće zadovoljstvo. Svima je bila ukusna i to je najvažnije. Svakako bih izdvojila i pohvalila učenike koji su izradili roladu, a oni su Željka Bušljeta, Tamara Jovanović, Danijel Both, Kristina Lončar, Ana Beržaj i Petra Škiljić. Za tortu je bilo potrebno 40 kg kesten pirea, 220 jaja, preko 30 l šlaga i nekoliko kilograma čokolade, a šećer uopće nismo koristili jer je kesten bio dovoljno sladak. Za pripremu je bilo potrebno otprilike 20 sati rada. Ovo je učenicima bio dio praktične nastave i treba posebno naglasiti kako su oni svi kuhari, a ne slastičari, a posao su odradili savršeno – rekla je voditeljica izrade, stručna učiteljica kuharstva orahovačke srednje škole Danira Vinković.

0810kestenijada 5 Custom

Uz vinare na štandovima se predstavila i nekolicina orahovačkih udruga.

-I na Kestenijadi smo građanima i gostima željeli pokazati dio naše djelatnosti, a usput su se naši članovi sjajno zabavili. Posebno su bili sretni kada su sa svim posjetiteljima na središtu trga zaplesali slavonsko kukunješće – rekla je koordinatorica projektnih aktivnosti udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica.

0810kestenijada 6 Custom

Iako je kiša malo poremetila tijek manifestacije, nije uspjela pokvariti gotovo ništa, čak se i plesalo po kiši, a pečeni kesteni su i dalje bili vrući i slatki.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

0810kestenijada 4 Custom0810kestenijada 1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content