FOTO Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović otvorila Ured u Virovitičko-podravskoj županiji

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svoj je Ured privremeno preselila u Virovitičko-podravsku županiju. Predsjednicu su dočekali župan Igor Andrović i gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima te saborski zastupnici Vesna Bedeković, Josip Đakić i Tomislav Žagar, načelnici, predstavnici nacionalnih manjina, kao i mnoštvo školaraca i građana. Program posjeta započeo je podizanjem predsjedničke zastave, a ta čast je pripala sjajnom virovitičkom atletičaru Marinu Bloudeku. Nakon toga, vokalni sastav The Fusion izveo je himnu nakon čega su se nazočnima obratili gradonačelnik Kirin, župan Andrović i predsjednica Grabar-Kitarović.

MG 5803Ugodan boravak u našem gradu i županiji Predsjednici je poželio gradonačelnik Ivica Kirin.
– Kao svaki kraj u cijeloj Hrvatskoj tako i Virovitica ima svoje specifičnosti koje se prije svega odražavaju kroz ljude, kulturu, običaje i način života i drago mi je da ćete na ovaj način upoznati naše Virovitičane, upoznati ono što radimo, za što se borimo i kuda stremimo. Mislim da je ovo jedna od najljepših stvari koja se dogodila ovom gradu i županiji s obzirom da takve prakse do sada nije bilo. Nadam se da nije prvi i zadnji put i da ćete nam biti čest i drag gost – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik I. Kirin.

MG 5809Dobrodošlicu je poželio i domaćin, župan Igor Andrović, “u ime županije čija povijest seže još u 13. stoljeće, kada se po prvi puta bilježe pisani dokumenti o velikoj časti župana virovitičkog, u županiju koja je spoj Slavonije i Podravine, županiju gdje možete čuti kaj i što”.

ŽUPANIJA VELIKIH POTENCIJALA

– Danas je Virovitičko-podravska županija pred velikim izazovima, mala smo županija, malih fiskalnih mogućnosti i kapaciteta, ali županija velikog srca, koja je na vrijeme prepoznala ulazak Hrvatske u Europsku uniju i korištenje fondova EU. Tu vidimo sve potencijale, da kroz EU fondove možemo poboljšati razvoj ove županije. Danas nema općine i grada u kojoj se ne provodi barem jedan od projekata financiran EU fondovima – naglasio je domaćin, župan Igor Andrović. Istaknuo je kao je u 2018. godini Virovitičko-podravska županija prva u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz Europske unije, ali isto tako među najboljim županijama po ulaganju u obrazovanje.

MG 5812-Znamo da ulaganje u obrazovanje ne znači samo razvoj društva nego sigurni razvoj gospodarstva općenito. Naravno, za sve te projekte imamo veliku potporu Vlade, osobito u posljednje vrijeme kada je na snazi Projekt Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Za nekoliko dana krećemo s pet velikih projekta u vrijednosti 156 milijuna kuna. Drago mi je da ćete kroz ova dva dana imati priliku vidjeti neke projekte koje smo realizirali i koje ćemo tek realizirati, ali osim toga imat ćete priliku upoznati se s našom kulturnom i prirodnom baštinom, upoznati se s našim poljoprivrednicima, gospodarstvenicima, posjetiti obrazovne institucije. Prije svega, imat ćete priliku družiti se s našim žiteljima koji svakodnevno rade na području naše županije, kako bi ostali i opstali na ovoj slavonskoj i podravskoj grudi – poručio je župan Igor Andrović.

POTPORA NAPORIMA

Istaknuo je potporu Predsjednici u svim aktivnostima vezanima uz demografsku obnovu, na zalaganju za prava hrvatskih branitelja i konceptu rješenja ostanka mladih na području Republike Hrvatske. Kako bi se to ostvarilo, smatra I. Andrović, potrebno je više dobre volje, uvažavanja i tolerancije. – Zbog toga vam još jednom hvala na vašoj potpori koju dajete našim hrvatskim županijama, na potpori za fiskalnu decentralizaciju naših županija, hvala što slušate naše probleme, ideje i projekte jer samo tako, jednakim razvojem svih županija, možemo postići i da naša Hrvatska i Hrvati bolje žive – rekao je župan I. Andrović.

MG 5841Predsjednica je zahvalila na srdačnom gostoprimstvu, i najavila kako se raduje razgovoru i svim susretima koji će uslijediti danas i sutra. Posebno je zahvalila sportašu i studentu Marinu Bloudeku koji je podignuo predsjedničku zastavu te vokalnom ansamblu The Fusion koji je izveo himnu. Naglasila je da su Virovitica i drevna virovitičko-podravska županija imale kroz hrvatsku povijest veliko političko i vojno značenje, koje je do izražaja posebno došlo u Domovinskom ratu, ujesen 1991. godine, kada je upravo virovitičko područje bilo ključno za slamanje planova jugo generala o okupaciji Hrvatske.

ZAHVALA BRANITELJIMA, POČAST ŽRTVAMA

– Hvala svim hrabrim Virovitičanima i svim Podravcima i Slavoncima koji su se tada spremno odazvali pozivu na obranu Domovine. Nažalost, u Voćinu, Četekovcima i drugim mjestima počinjeni su ratni zločini nad hrvatskim braniteljima i civilima. Sve osumnjičene za ratne zločine moramo identificirati i suditi, a trajna nam je obveza sjećati se s poštovanjem svih žrtava palih za slobodu Domovine – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

MG 5875Istaknula je kako se posebice veseli susretima sa studentima, učenicima i predškolskom djecom. – Ti susreti bit će naša zajednička poruka koliko je važno stalnu pozornost i skrb posvećivati našem školstvu, a posebice predškolskom odgoju. Stoga treba cijeniti i podržati sva nastojanja gradova i općina za izgradnju i uređenje jaslica i vrtića. To je vrlo važno radi pomoći mladim roditeljima koji najčešće oboje rade izvan kuće te kako bismo djeci olakšali uključivanje u školski život – poručila je predsjednica i rekla kako je za demografsku obnovu i zaustavljanje iseljavanja koje je u slavonskim županijama doseglo alarmantne razmjere, potrebno uvesti nove investicije, zapošljavanje i nadasve veće plaće.

MG 5886– Nemogućnost dostojanstvenog života i nezadovoljstvo politikom na svim razinama upravljanja glavni su razlozi odlaska mladih iz Hrvatske. To je poruka svima nama koji nosimo političku odgovornost kako moramo promijeniti obrasce ponašanja i rada. Jednostavno moramo biti s ljudima, čuti i rješavati njihove životne probleme. Zato smo izabrani i zato smo odgovorni. Sada sam došla, prije svega, pozorno slušati vaše probleme i prijedloge kako bih mogla dati svoj doprinos oblikovanju politika koje će biti u službi rješavanja životnih pitanja i pridonijeti iskoracima koji su nam potrebni. Ova dva dana iskoristit ćemo prije svega za razgovor o budućnosti, onome što u kratkom i srednjem roku možemo zajednički učiniti za razvoj ove županije na korist svih njezinih stanovnika, a posebice na korist djece i mladih i na korist onih koji stvaraju dohodak naših radnika i seljaka – istaknula je predsjednica.

PROMIJENITI PONAŠANJE – BITI S LJUDIMA

Pohvalila je napor Županije, gradova i općina koji čine velike napore kako bi podignuli osobni i društveni standard građana, privukli investicije i povećali zaposlenost. – Pritom, treba posebice istaknuti rad Razvojne agencije VIDRA koja je od svojeg osnutka prije deset godina pa do danas jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj. U velikoj mjeri zahvaljujući njezinom radu, ova županija ima solidan gospodarski rast i suficit u omjeru izvoza i uvoza – pohvalila je predsjednica rad agencije u uvodnom govoru, naglasivši kako baš zbog toga pomoć države ne smije izostati.

MG 5914– U ostvarivanju te ambicije vjetar u jedra već daje Projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem koji se prije svega oslanja na angažiranje europskih sredstava. No isto tako treba planirati i osigurati državne investicije kako bi se ova i druge naše županije Panonskog bazena s vremenom priključile razvijenijim županijama. Takva posredna potpora mora ostati u fokusu državne politike dok sve županije ne postignu podjednaku razinu i dinamiku razvoja. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, prije svega jer imamo sjajne nadarene ljude, djecu i mlade. Imamo brojna nadahnuća i dostignuća koja nadahnjuju i baštinu koja nas obavezuje na uspjeh. Hvala vam još jednom na srdačnom gostoprimstvu, s vjerom da ćemo ovih dana obostrano biti poticajni i da ćemo raditi u zajedništvu u daljnjim nastojanjima za razvoj ove županije i za uspjeh svih vaših razvojnih projekata u županiji i svim gradovima i općinama – zaključila je predsjednica.

MG 5942Nakon što je službeno otvoren ured Predsjednice u našoj županiji, predsjednica Grabar-Kitarović u maloj vijećnici Virovitičko-podravske županije održala je radne sastanke s vodstvom Županije i Grada. (www.icv.hr, žđl, ml, mlo, Foto: M. Rođak)

MG 5961[g-gallery gid=”484374″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content