HRVATSKE ŠUME Šumarski fakultet proslavio 120. obljetnicu postojanja

Foto: www.hrsume.hr

Svečanom akademijom proslavljena je 120. obljetnica osnutka Šumarskog fakulteta, jedne od najstarijih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta. Uz 120. obljetnicu osnutka, ove godine Fakultet slavi i 70 godina kontinuiranog izvođenja studijskih programa u području drvne tehnologije.

Do danas ga je završilo više od 7 i pol tisuća diplomiranih inženjera, odnosno magistara šumarstva i magistara drvne tehnologije. Dekan Tibor Pentek rekao je da su to stručnjaci koji gospodare s otprilike 47 posto kopnene površine Republike Hrvatske, koji doprinose bruto domaćem proizvodu s 1 posto u šumarstvu te 4 i pol posto u drvnoj industriji.

Šumarski fakultet godišnje upisuje 300 studenata, a njegovi diplomanti važnu ulogu imaju u doprinosu hrvatskom gospodarstvu i industriji. Među uzvanicima bilo je mnogo uglednika iz akademske zajednice i političkog života poput ministrice Blaženke Divjak, državnog tajnika Željka Kraljička, saborskih zastupnika Damira Felaka i Milorada Batinića, rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, akademika Zvonka Kusića, Slavka Matića i Igora Anića te brojnih drugih.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je da duga tradicija Fakulteta i Sveučilišta pokazuje kvalitetu Sveučilišta u Zagrebu naglasivši kako je šumarska struka zapravo jedna od perjanica Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: www.hrsume.hr

Svečanosti je kao posebni izaslanik predsjednice RH prisustvovao i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić koji je od dekana Šumarskog fakulteta primio i Zahvalnicu za iznimni doprinos radu fakulteta.

Predsjednik Jakupčić je u svome govoru istaknuo znanje i spoznaje koje Hrvatske šume crpe u svakodnevnom radu a koje su proizašle iz uspješnih projekata kao ploda suradnje ove dvije institucije. Također se osvrnuo na klimatske promjene koje postaju novi izazov gospodarenju na što ćemo se svi morati koncentrirati u budućnosti.

Kako bi se dodatno povećala konkurentnost studenata drvne tehnologije na tržištu rada, na proljeće će nova Uprava fakulteta pokrenuti reviziju studijskih programa te u nju uključiti industrijski sektor. (www.hrsume.hr)