HRVATSKI DUHANI Mauricio Cantisani preuzima mjesto direktora, Zlatko Pleša menadžer za korporativne poslove

Slijedom uspješne integracije Hrvatskih duhana u sustav grupacije British American Tobacco, a s ciljem dodatnog poticanja proizvodnje duhana i ubrzanja razmjene znanja između globalnih proizvodnih središta BAT-a i lokalnih kooperanata, mjesto direktora Hrvatskih duhana preuzima Mauricio Cantisani, dosadašnji menadžer za integraciju u Hrvatskim duhanima.

Dosadašnji direktor, Zlatko Pleša, preuzeo je novu ulogu menadžera za korporativne poslove u Hrvatskim duhanima.

„Duhan je temelj poslovanja BAT-a i proizvodnja duhana nam je strateški važna. Hrvatski duhani su se u posljednje tri godine uspješno nametnuli kao jedan od centara proizvodnje duhana unutar BAT grupe. BAT je prepoznao potencijal proizvodnje duhana u Hrvatskoj i snažno potiče proizvodnju kroz financiranje i razne programe podizanje kvalitete duhana”, izjavio je Cantisani.

Ukupna vrijednost otkupljenog duhana prošle sezone dosegla je 95 milijuna kuna, čime je nastavljen rast vrijednosti proizvodnje duhana u Hrvatskoj. U proteklih 10 godina vrijednost proizvodnje duhana koje su otkupili Hrvatski duhani porasla je za više od trećinu, a prosječna otkupna cijena za kooperante povećana je čak 54 posto.

Hrvatski duhani svake sezone različitim programima kratkoročnog financiranja proizvodnje svoje proizvođače podrže sa više od 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti, kojima se financira nabava opreme i razna ulaganja, iznose gotovo 6 milijuna kuna.

Uz financijska ulaganja i siguran otkup, Hrvatski duhani u sklopu programa rada sa proizvođačima na razini BAT-a domaćim proizvođačima osiguravaju prenošenje najnovijih znanstvenih i praktičnih saznanja kao i tehnologija proizvodnje. Edukacija temeljena na najboljoj svjetskoj praksi povećava prinose i kvalitetu duhana.

U sklopu programa održive proizvodnje u protekle dvije godine Hrvatski duhani su proveli analizu tla svojih kooperanata te su, sukladno rezultatima, ove godine pokrenuli dvogodišnji program doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te dodjelu sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida. To je prvi takav program održive poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Hrvatski duhani danas imaju prosječno 165 zaposlenih tokom cijele godine i posjeduju jedan od najmodernijih pogona za obradu duhana u Europi. (Promo Hrvastski duhani)