KINO SLATINA Besplatne projekcije dva legendarna filma povodom 4. rođendana Kino mreže i 1. rođendana “Art dvorane”

Kino Slatina vas poziva 7. studenog na 4. rođendan Kino mreže i prvi rođendan “Art dvorane”. Tim povodom slatinsko kino i Kino mreža vam poklanjaju besplatne projekcije dva legendarna filma. Ponoćni ekspres (Midnight Express) Alana Parkera, Oskarom nagrađeni za najbolju glazbu i najbolji scenariji u 18 sati te jedan od najlegendarnijih filmova za djecu, Karate Kid u 20 sati.

Art dvorana je mala kinodvorana uređena prije godinu dana u potkrovlju zgrade koja je namijenjena posebnim filmskim, edukativnim i drugim kulturnim događanjima.

Filmska manifestacija Dan neovisnih kina u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održat će se u srijedu, 7. studenog u 25 hrvatskih neovisnih kina. Na taj je dan prije četiri godine osnovana Kino mreža, a umjesto torte i kolača za 4. rođendan počastit će vas u svom stilu – projekcijama dva kultna filma. Filmovi su pomno birani kako nitko od gledatelja ne bi bio isključen.

U četiri godine postojanja, angažman i rad Kino mreže rezultirao je brojnim uspješnim projektima na području kinoprikazivaštva, razvoja filmske pismenosti i filmske publike te stoga na Dan neovisnih kina publici želi pružiti prigodan jednodnevni filmski program u revitaliziranim starim gradskim kinima, institucijama s dugom tradicijom širenja medijske kulture i brojnim filmskim i društvenim pričama. Rođendani su dobra prilika za postavljanje novih ciljeva i planova za njihovo ostvarenje, a kako je uz rad i zajedničke snage upravo publika najveći faktor koji vodi razvoju kina, Kino mreža odlučila je projekcijama kultnih filmova za svoj rođendan počastiti i zahvaliti publici na ukazanom povjerenju.

Oskarom nagrađena kultna drama koja je drastično utjecala na pad turizma u Turskoj

Ponoćni ekspres (Midnight Express), 1978., 121′, napeta je drama koja je osvojila dva Oskara, a ubrzo nakon toga i status kultnog filma. Također, film je zbog dramatičnih prikaza turskog zatvora, policije i birokracije imao drastično loš utjecaj na turizam u Turskoj. Smatra se općenito jednim od najboljih filmova redatelja Alana Parkera, a scenarist Oliver Stone dobio je Oskara za najbolje adaptiran scenarij.

Mladi američki student Billy Hayes uhvaćen je u pokušaju krijumčarenja veće količine hašiša iz Turske i završava u zloglasnom zatvoru. No početna kazna od tri godine uskoro je udeseterostručena što Billyja baca u očaj. On shvaća da mu njegov odvjetnik više ne može pomoći stoga odluči riskirati vlastiti život kako bi ponovo okusio slobodu. Oskarovac Oliver Stone potpisuje scenarij filmske verzije potresne knjige američkog pisca, glumca i bivšeg zatvorenika, Billyja Hayesa.

Najlegendarniji film za djecu

Karate Kid , 1984., 126′, u režiji Johna G. Avildsena jedan je od najlegendarnijih filmova za djecu čiji nastavci izlaze još i danas. Film je omiljen kod najmlađe publike, ali i obožavan kao kultni film za sve uzraste koji nas vraća u djetinjstvo.

Daniel s majkom seli se iz New Jerseyja u Kaliforniju. Ubrzo otkriva da se tamnokosi Talijan iz Jerseyja teško uklapa među plave surfere, osobito kada pokuša hodati s navijačicom Ali. Daniel se uspije izvući iz nekoliko tučnjava, ali jednom ga prilikom opkoli nekoliko dječaka koji idu u isti karate klub. Daniel se onesvijesti od udaraca i tada mu u pomoć uskače stari majstor borilačkih vještina Miyagi. Miyagi i Daniel saznaju da momke na nasilje potiče njihov učitelj karatea, bivši vijetnamski veteran. Miyagi obeća Danielu da će ga naučiti vještinama karatea te ga priprema za regionalni karate turnir koji će se održati za nekoliko mjeseci. No kada treninzi započnu, Daniel ne razumije što mu učitelj pokazuje. Čini se da je Miyagiju važnije da Daniel boji ograde i pere aute nego uči karate.

Jedinstven filmski i kulturni događaj namijenjen široj javnosti svih uzrasta

Dan neovisnih kina filmska je manifestacija kojom Kino mreža nastoji skrenuti pažnju na značaj, vrijednosti i ulogu neovisnih kina u Hrvatskoj. Mreža u ovom trenutku broji 43 člana i 61 kino u 43 grada i otoka diljem Hrvatske. Dan neovisnih kina jedinstven je filmski i kulturni događaj namijenjen široj javnosti svih uzrasta, a poseban naglasak stavlja na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama diljem Hrvatske te poticanje i podršku sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa. (www.icv.hr, kinomreza.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content