KODA 2018. Kolbova ostavština kao inspiracija za stvaranje nove umjetnosti

Kulturna vrijednost i pozicioniranje klasične glazbe u Virovitici na mjesto koje zaslužuje cilj je Festivala klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani“, koji će se održati od 15. do 26. listopada i koji će publici ponuditi pet koncerata. Radi se o četvrtom izdanju tog festivala, a ove godine otvorit će se promocijom stripa o Kamilu Kolbu.

NOVI TREND FESTIVALA
–Stripom počinjemo jedan novi trend u okviru ovog festivala, a to je stvaranje na temu Kolba. U prethodne tri godine govorili smo o Kamilu Kolbu, a od ove godine krenuli smo stvarati o njemu – istaknuo je Perica Mihaljević, voditelj Organizacijskog odbora festivala.
Strip je nacrtao virovitički priznati umjetnik Roko Idžojtić, a predstavljanje će se održati u Gradskoj knjižnici u ponedjeljak, 15. listopada. Nakon toga, u srijedu, 17. listopada u Glazbenoj će se školi održati koncert dua – Marko Mihajlović na marimbi i Eva Mach na violini. -Radi se o dvama vrsnim umjetnicima, jednom netipičnom komornom sastavu koji će izvoditi obrade poznatih kompozicija i obrade Kolbovih dviju skladbi – rekao je P. Mihaljević.

KODA 2018.

Potom, festival se seli u crkvu sv. Roka, gdje će se 21. listopada održati koncert mješovitog Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca s vrlo zanimljivim i bogatim programom u kojemu se mogu pronaći i Kolbove, ali i druge skladbe iz redovnog repertoara zbora. Sljedeći na programu, koncert ansambla Le trio iz Zagreba kojeg čine Marija Lešaja (sopran), Eda Rimanić (flauta) i Iva Ljubičić-Lukić (klavir) održat će se 23. listopada, a dva dana poslije, 25. listopada, bit će koncert orguljaša Davora Valjka iz Zagreba. Idućeg je dana zatvaranje festivala koncertom mladih snaga. -Posebna mi je čast najaviti nastupe triju virovitičkih studenata s Instituta za crkvenu glazbu u Zagrebu. Riječ je o Ines Hustić, Mihaelu Mojzešu i Teu Romaju koji će izvesti po jedno Kolbovo djelo na orguljama.

ORIGINALI I OBRADE
Nastupit će i Mješoviti zbor sv. Cecilije i trio u sastavu Sanja Spahija, Kristina Domović i Noemi Tot – naglasio je P. Mihaljević. Uz originalna Kolbova djela, na ovom festivalu bit će izvedene i obrade. – Kolbova djela u prvom redu želimo izvoditi originalno. Ipak, obradama za razne sastave dajemo im novo ruho, a izvođačima priliku da ih sami izvedu – objasnio je P. Mihaljević, navodeći kao primjer novi sastav marimbe i violine koji će Virovitičani imati priliku čuti na ovom festivalu. I ove godine pokrovitelji festivala su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, organizatori su Franjevački samostan u Virovitici, Glazbena škola „Jan Vlašimsky“ Virovitica, a suorganizator je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Organizacijski odbor čine Andrea Vrekalić, Damir Mihaljević, Katarina Margetić, Perica Mihaljević, Rozo Brkić, Sanea Mihaljević, Sanja Spahija, Višnja Romaj. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content