Od iduće godine obvezno cijepljenje protiv pneumokoka: Djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci

- PROMO -

Od iduće godine u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj ulazi cijepljenje djece protiv bakterije pneumokoka. Uoči natječaja za odabir cjepiva Hrvatsko pedijatrijsko društvo smatra da je za Hrvatsku prikladnjje 13-valentno cjepivo od 10-valentnog, jer sadrži serotipove bolesti koji su u nas učestaliji i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika, istaknuto je u utorak na okruglom stolu, piše Hina, a prenosi Tportal.

Bakterija pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji Streptococcus pneumoniae, koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovo kada je riječ o upali pluća. Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Goran Tešović rekao je da je struka razmatrala oba cjepiva te su, s obzirom na hrvatske podatke o invazivnoj pneumokoknoj bolesti, prednost dali 13- valentnom cjepivu.

Za razliku od PCV 10, cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa 19a, 6a i 3, pri čemu serotip 19a uzrokuju najgore oblike pneumokoknih bolesti jer se javlja u 47 posto djece mlađe od pet godina.

Osim sprječavanja pojave teških oblika bolesti, cjepivo štiti i od neinvazivnih oblika bolesti te od širenja uzročnika unutar populacije.

Tešović kaže kako se može očekivati da bi se zbog cijepljenja smanjio pobol od upale srednjeg uha u djece za 30 – 40 posto, upale pluća za 50 posto, a meningitisa za 70 – 85 posto.

Imunologinja iz Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb Jadranka Kelečić istaknula je da se cjepivo PCV 13 već koristi u Hrvatskoj kod djece s kroničnim bolestima srca, pluća i bubrega, te s urođenim srčanim greškama, koja se redovito cijepe protiv pneumokoka na teret HZZO-a.

Struka smatra da je ulazak cjepiva u Nacionalni kalendar cijepljenja veliki napredak u prevenciji zdravlja djece jer će smanjiti broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole.

Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta, među ostalim u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU-a, dok se PCV 10 koristi u 39 zemalja, a većinom se radi o afričkim i južnoameričkim zemljama. (Hina, tportal.hr)

Povezane vijesti

Skip to content