Pitomača “U posjetu starim vremenima”: Prisjetili se kako se jelo, radilo, pilo i družilo

Ove se nedjelje Pitomača po 16. put vratila u stara vremena. Manifestacijom “U posjetu starim vremenima” Općina Pitomača, u suradnji s općinskom Turističkom zajednicom, ponovno je okupila udruge i gospodarstvenike s pitomačkog kraja i priredila izvrsnu zabavu za svoje mještane. Domaći kukuruzni kruh ispod peke, svinjska mast s paprikom, kiflice, zlevanke, pogačice s čvarcima i salenjaci, samo su neke od starinskih delicija koje su se mogle pronaći na štandovima udruga žena Dinjevac, Velika Črešnjevica i Guščarice Grabrovnica te Čuvarica kulturne baštine Kladare i Udruge umirovljenika općine Pitomača.

Bogati gastronomski program ove manifestacije sadržavao je i pečene patke i guske uz hajdinsku i ječmenu kašu koju su priredili Restoran “Stara pivnica” i Gregor tim Pitomača. Posjetitelji su mogli kušati i vrhunska vina Podruma Vineda, obitelji Slaviček, Klinžić i Ban te Jakupec Zlatka. Uz izvrsno jelo i piće, uživalo se i u glazbi Tamburaškog sastava Mjesečina.

Bila je ovo prilika i da se mlađim naraštajima pokaže, a starije podsjeti, kako se prije pripremalo kukuruzno brašno, kako su se klepanjem kose pripremale za košnju, ali i kako su se krpali lonci. Svojevrsna atrakcija ovogodišnje manifestacije bio je Ivan Gregurek, iz pitomačke Udruge umirovljenika, koji je sve posjetitelje spremno fotografirao sto godina starim fotoaparatom. Ispred starinskog fotoaparata pozirao je i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić. (www.icv.hr, ml; foto: FotoBegović, M. Lukačić)