U IOŠ Slatina obilježen Dan kravate pod nazivom ”Svaki Croata zna kako se veže kravata”

Foto: IOŠ Slatina

U Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina cijeli tjedan provodio se projekt integrirane nastave na temu kravate kao izvornog modnog dodatka hrvatskoga podrijetla. Posebnu kvalitetu u realizaciji projekta pokazali su učenici zanimanja krojač koji su osmislili, konstruirali i izradili kravate različitih dezena, boja i oblika. Izradili su i izložili na pročelju školske zgrade kravatu koja je kreativno izvedena spajanjem crvenih i bijelih kvadratića tehnikom slaganja mozaika. Kravata je duga dva i pol metra, a učenici su ju izradili uz pomoć mentorica Paule Kukuljević, Spomenke Prša, Natalije Vidak i Danice Tot.

Učenici zanimanja stolar uz mentore Jasnu Varga i Slavena Zelenke izradili su drvenu raznobojnu kravatu u obliku slagalice. Kroz sve nastavne predmete tema se realizirala kao integralni sadržaj s posebnim naglaskom na nastavu povijesti, hrvatskoga jezika i matematike, kao i kroz radionice u školskoj knjižnici. Nastavnica matematike Melita Crnković prigodno je ukrasila prostor hola škole kreativnim geometrijskim likovima. Završetak ove prekrasne priče bili su učenici i nastavnici odjeveni uz kreativni i raznovrsni modni dodatak kravate i natjecanje u kvaliteti i brzini vezanja kravate.

Na sam Dan obilježavanja kravate, 18. listopada, održano je natjecanje u kvaliteti i brzini vezanja kravate. Povjerenstvo pod vodstvom profesorice strukovnih predmeta zanimanja krojač Danice Tot i članova povjerenstva Mihaela Puljića, profesora povijesti i pedagoginje Ljubice Subotić-Pofuk, donijelo je odluku da su pobjednici natjecanja u kvaliteti vezanja kravate učenice Antonija Tunić i Kata Bilić. Drugo mjesto pripalo je Jasmini Reščić i Maji Perić, a treće Leli Mikić i Nikolini Pintar. U kategoriji najbržega vezanja kravate istakla se Maja Mary Šterl, učenica prvoga razreda zanimanja krojača koja je vezala kravatu svojoj pomoćnici u nastavi Moniki Brzici. Učenik Josip Petak, zanimanja pomoćni krojač, istaknuo se kvalitetom vezanja kravate svojoj pomoćnici Mari Fiket. (www.icv.hr, adf, ljsp)