U Virovitici održan okrugli stol “Mogu li mama i tata?”

U Virovitici je danas, 11. listopada, održan okrugli stol „Mogu li i mama i tata?“ kojim se ušlo u završnicu projekta „I mama i tata mogu…“ započetog 1. studenoga 2017. godine. Na okruglom stolu upozorilo se na problem nejednakosti roditelja u odgoju djece i u obavljanju kućanskih obaveza, ali i na društveno shvaćanje i prihvaćanje očeva roditeljskog dopusta tijekom prve tri godine djetetova života. O navedenoj tematici govorile su i tri sjajne izlagačice, Sandra Matošina Borbaš, psihologinja Centra za socijalnu skrb Virovitica, Branka Mrzić Jagatić, programska koordinatorica udruge „Roda„ iz Zagreba, te Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Matošina Borbaš opisala je povijesni razvoj obiteljske zajednice iz aspekta psihologije, naglasivši kako svako dijete ima pravo na jednaku brigu obaju roditelja i izloživši brojne primjere iz prakse. Mrzić Jagatić govorila je o položaju roditelja male djece na tržištu rada te je pritom navela značajan primjer iz skandinavskih zemalja te predstavila rezultate istraživanja koje su od 2012. godine provodili u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), portalom Mojposao i Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica Ljubičić pohvalila je rad Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije te naglasila važnost očeva dopusta (čije se provođenje, prema direktivama Europske unije, u Hrvatskoj još očekuje), uključivanja poslodavaca u provođenju zdravije prakse porodiljnih dopusta, poticanja ravnopravnog angažmana očeva u roditeljstvu od najranije djetetove dobi i kontinuiranog podizanja razine znanja i svijesti o usklađivanju roditeljskih zadaća.

Sve prisutne je pozdravila i Desa Kolesarić, predsjednica udruge nositeljice projekta, udruge S.O.S. Virovitica, koja je podsjetila na ideju i ciljeve provedenoga projekta, a ujedno i na potrebu partnerskog odnosa roditelja u odgoju djece. (www.icv.hr, Udruga S.O.S. Virovitica)

[g-gallery gid=”484512″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content