Učenici OŠ Josipa Kozarca Slatina odradili terensku nastavu u sklopu projekta ”Istina o pobjednicima”

foto: M.F. i D.B.

Nakon što su u sklopu ovogodišnjeg projekta slatinske HVIDRA-e ”Istina o pobjednicima” na terenskoj nastavi sudjelovali učenici 7. razreda osnovnih škola Davorin Trstenjak iz Čađavice, Vladimira Nazora iz Nove Bukvice i Eugena Kumičića iz Slatine, jučer su na terenskoj nastavi bili učenici Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina.

Terenska nastava, kao i do sada, započela je paljenjem svijeća i molitvom ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade, da bi se potom učenici zaputili u Zavičajni muzej Slatina, gdje je učenike pozdravio predsjednik slatinske HVIDRA-e Ilija Nikolić koji je tom prigodom naglasio kako su ti mladi dečki bez pitanja, bez obzira na godine, bez potrebne opreme, ali s velikim srcem i ljubavi prema domovini, s vjerom i krunicom oko vrata, stupali u obranu svojih ognjišta.

foto: M.F. i D.B.

Terenska nastava se nastavila obilaskom bivše crte obrane Slatine, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja njihove pogibije. Učenici su zatim, u pratnji članova HVIDR-e Slatina Josipa Habla i Marka Markovića, posjetili Voćin gdje im je o životu za vrijeme okupacije iz osobnih iskustava govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković kojemu taj zadatak nije težak, jer, kako kaže, dok je onih koji će mladim generacijama prenijeti svoja sjećanja, uspomene i istinu, krvava žrtva koju je podnio hrvatski narod nikada neće biti zaboravljena. I ovaj put su učenici obišli voćinsku crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije. Terenska nastava je završila odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu.

foto: M.F. i D.B.

Slijedeći tjedan Udruga HVIDR-a Slatina trebala bi zaključiti ovogodišnji ciklus projekta ”Istina o pobjednicima” kada će na terensku nastavu učenici iz OŠ Mikeluš i OŠ Voćin.

(www.icv.hr, adf)