VIDEO: DRAŽEN PETROVIĆ Dječji osmijeh i veliko srce ovjekovječeno pobjedničkim duhom

foto: facebook, Dražen Petrović

Dražen Petrović rođen je 22. listopada 1964. godine. Da je poživio, danas bi slavio 54. rođendan. Nažalost, srce jednog od najboljih hrvatskih i svjetskih košarkaša prestalo je kucati prerano, 7. lipnja 1993. godine, nakon prometne nesreće.

Košarkaški genij iz Šibenika bio je omiljen u svijetu sporta. Nakon Šibenika i Cibone otisnuo se u Europu gdje je igrao za Real Madrid, a nakon toga završio je u najboljoj svjetskoj košarkaškoj ligi. U NBA je nastupao u dresu Portlanda, a zatim i New Jersey Netsa.

foto: facebook, Dražen Petrović

Jednostavan, pomalo samozatajan i skroman za popularnost kakvu je uživao, pomagao je nesebično običnim ljudima koje nije ni poznavao. Svjedoci tvrde da je usred jedne kišne zagrebačke noći zamotan u kabanicu s kapuljačom pomagao gurati automobil koji je zastao i pri tom nije skidao kapuljaču, da ga ne prepoznaju. Svojoj domovini obol je dao u nekoliko navrata početkom 90-ih, tiho prosvjedujući ispred zgrade Ujedinjenih naroda zbog ratne agresije koja je tada pogodila Hrvatsku. Bio je omiljen u društvu onih koji su znali što je košarka i mada je znao kao beskomprimisni razarač tuđih koševa uništavati protivnike, svi su se divili njegovoj igri, sportskom ponašanju i karizmi što se rijetko viđa.

foto: facebook, Dražen Petrović

-Šest ili sedam ujutro, nije važno. Navečer bih uzeo ključ, otvorio vrata dvorane i trenirao. Čistačice i ja. One bi radile svoje, ja svoje. Nikad nisam propustio jutarnji trening. Nikad. Uzmem loptu, ubacim 500 ili više. Postavim stolice i driblam. I tako satima. I uživam – riječi su Dražena Petrovića koje najbolje objašnjavaju koliko je bio uporan i koliko je volio košarku.

Veliki talent, ali i inteligencija. Dražen je bio više od košarke!

(www.icv.hr, ts)