ZAPOČELA 4. KODA Kroz strip Roka Idžojtića predstavljeni lik i djelo Kamila Kolba

Lik i djelo Kamila Kolba, skladatelja koji je iza sebe ostavio više od 1600 djela, prikazano je i kroz književno-likovni prikaz, strip pod nazivom “O. Kamilo Kolb” koji je nacrtao virovitički umjetnik Roko Idžojtić. Tekst je napisao prof. Perica Mihaljević, a njegovo predstavljanje upriličeno je na otvaranju 4. izdanja festivala sakralne i klasične glazbe “Kolbovi dani”. Ovo je prvo djelo koje je napravljeno na temu stvaranja i života Kamila Kolba, ali ne i posljednje, kako je ispred organizacijskog odbora festivala najavio P. Mihaljević.

IMG 20181015 192716

-Stripom koji govori o zanimljivosti i anegdotama iz života Kamila Kolba, želimo se približiti djeci i otvoriti mlađem uzrastu kako bismo stvorili publiku koja će vrednovati Kolba i klasičnu glazbu te biti onaj čimbenik zbog kojega će se ovakve manifestacije redovito održavati pa i rasti – rekao je P. Mihaljević, dodavši da će strip biti ponuđen zainteresiranima u franjevačkoj knjižari.

Razvoj festivala kroz stvaranje na temu života i djela ovog skladatelja pohvalio je i fra Rozo Brkić, župnik i gvardijan virovitičkog samostana.

IMG 20181015 193843

-Ono što smo htjeli ovim festivalom, koji je nadahnut i inspiriran osobom i djelom Kamila Kolba, je istaknuti njegov glazbeni opus. No, posebno mi je drago što se ove godine inspiracija našega fra Kamila Kolba širi i na jedno drugo područje – strip – istaknuo je fra Rozo Brkić.

Uz prof. Pericu Mihaljevića i fra Rozu Brkića na predstavljanju je govorio i Zvonko Jesenković, koji je govorio o tradiciji stvaranja i štovanja stripa u Virovitici.

IMG 20181015 193529

Otvorenju su, uz brojne goste, nazočili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, predsjednica Upravnog vijeća Knjižnice Sanja Kirin i ravnateljica Gradske knjižnice Višnja Romaj, koji su uputili pozdravnu riječ, kao i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica i fra Celestin Čakarić.

I ovoga puta domaćin otvorenja virovitičkog festivala klasične i sakralne glazbe bila je Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica. Od prvog izdanja glavni sponzori festivala su Grad Virovitica i Franjevački samostan, a ove godine i Virovitičko-podravska županija. Službeni organizatori su Franjevački samostan u Virovitici i Glazbena škola “Jan Vlašimsky” Virovitica. (www.icv.hr, žđl; Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”485813″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content