BRIŠE BOL Znate li da đumbir trenutačno ublažava glavobolju i migrenu?

Već ste sigurno čuli (i osjetili) da kod različitih tipova glavobolje pomažu različite metode. Ponekad je od koristi, primjerice, masaža glave, ponekad topli ili hladni oblozi, ponekad opuštanje ili relaksacija.

Kod nekih glavobolja pomažu i eterična ulja, primjerice ulje ružmarina i ulje majčine dušice, a kod nekih jednostavno – hidratacija. Poznato je, naime, da glavobolja često nastaje zbog dehidracije organizma.

Jedno je sigurno: ako u slučaju glavobolje i migrene posegnete za provjereno dobrim i moćnim đumbirom, osjetit ćete trenutačno olakšanje.

Kako djeluje moćni korijen

Đumbir sadrži više od dvjesto korisnih tvari, od kojih se većina nalazi u njegovim uljima. Ovaj moćni, egzotični korijen, koji možete uzgojiti i kod kuće, djeluje tako da blokira prostaglandine. Riječ je o hormonima koji dovode do mišićnih kontrakcija, koji onda rezultiraju i pojavom glavobolje.

Također, ima snažna protuupalna svojstva pa smanjuje upalne procese u organizmu. Prema ayurvedi, glavobolja može nastati zbog poremećaja u probavnom sustavu.

S obzirom na to da đumbir izvrsno potiče probavu, smiruje želudac i sprječava povraćanje, nimalo ne čudi da se upravo ovaj korijen često preporučuje kao prirodni lijek za glavobolju.

Ublažava migrenu te sprječava napadaje

Istraživanja su pokazala da đumbir, ne samo da ublažava migrenu, nego je čak može i spriječiti. U studiji koja je provedena još 90-ih godina 20. stoljeća sudjelovao je pacijent koji je patio od migrena.

Kod prvih simptoma migrene, on bi odmah uzeo 500-600 mg đumbira u prahu pomiješanog s vodom i u roku od pola sata migrena bi potpuno nestala, odnosno ne bi niti došlo do napadaja.

Studija koja je provedena 2014., a u koju je bilo uključeno stotinu pacijenata, pokazala je da je đumbir jednako djelotvoran kao i sumatriptan, jedan od najprodavanijih lijekova za migrenu.

Dobra je vijest i ta da ćete osim migrene izbjeći i nuspojave!

Minimalne doze kod migrene:

250 mg đumbira u prahu (1/8 žličice)
1/4 žličice naribanog svježeg đumbira

Navedene su doze dovoljne da spriječite napadaj migrene. Čim osjetite prve simptome migrene, pomiješajte đumbir s toplom vodom i popijte.

Tri načina primjene đumbira kod glavobolje

1. Čaj od đumbira

Naribajte malo svježeg đumbira (oko pola žličice ili cijelu žličicu) u vruću vodu. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Popijte dok je toplo. Po želji možete i pojesti komadiće đumbira, koji peckaju i žare u grlu, ali će goditi i vašem probavnom sustavu.

2. Inhalacija đumbirom

Ako baš niste ljubitelj okusa đumbira, dobro će vam doći inhalacija, odnosno udisanje njegove pare. U lonac vruće vode dodajte naribani komad svježeg đumbira ili jednu žlicu đumbira u prahu. Nagnite lice nad lonac, pokrijte glavu ručnikom te udišite pare. Ovo će vam trenutačno olakšati bolove.

3. Pasta od đumbira

Imate li kod kuće đumbira u prahu, uzmite žličicu-dvije, malo razmutite toplom vodom tako da dobijete pastu. Namažite na područje čela i sljepoočnice (pazite da vam pasta ne dospije u oči). Kada nanesete pastu, lezite u zamračenu prostoriju i ostanite dok ne osjetite olakšanje. Duboko dišite. Potom isperite pastu s čela. (alternativa-za-vas.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content