BUDITE OPREZNI Policija upozorava – ovo je 7 najčešćih online prijevara

Prijevare s računima, krađe identiteta i osobnih podataka, krivotvorenje mrežnih stranica banaka, tzv. romantične prijevare te investicijske, odnosno prijevare u on-line trgovini najveće su opasnosti tzv. kibernetičkog kriminala na koje je policija upozorila u kampanji #CyberScams koju provodi s Europolom i Europskom bankarskom federacijom, piše Večernji.hr

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Kako je najučinkovitija obrana od društvenog inženjeringa obrazovanje potencijalnih žrtava, podizanje svijesti o ovom kriminalnom fenomenu provodilo se komunikacijskom kampanjom putem društvenih medija i nacionalnih policijskih službi, bankovnih udruženja i financijskih ustanova, istaknuto je na predstavljaju projekta u Ravnateljstvu policije.

Policijski stručnjaci za kibernetičku sigurnost Renato Grgurić i Marko Vrkljan posebno su ukazali na tzv. CEO ili direktorske prijevare koje su u posljednje vrijeme jedan od najčešćih oblika internetskih prijevara, a u kojoj počinitelj zaposleniku ovlaštenom za izvršavanje plaćanja pošalje e-mail u kojem se predstavlja kao njegov nadređeni i navodi ga na plaćanje lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke.

U velikom broju slučajeva počinitelji su iz afričkih zemalja koje su i zemlje podrijetla internetskih prijevara te s poboljšanjem računalne infrastrukture u ovim zemljama javljaju se i novi, sve kreativniji i uvjerljiviji, oblici internetskih prijevara. U ovim slučajevima puno je teže doći do počinitelja zbog otežane razmjene podataka s policijskim službama tih zemalja dok je razmjena podataka sa zemljama EU putem Europola i više nego dobra, ističu u policiji.

Građanima stoga savjetuju da dobro paze na osobne podatke, razmisle kakve podatke dijele putem društvenih mreža, on-line plaćanja obavljaju samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet jer javne WIFI mreže mogu biti rizične). Osim toga svaku sumnju u vezi on-line računa odmah treba prijaviti banci, a pokušaj prijevare policiji čak i ako niste postali žrtva. Na svojim web stranicama objavili su kako prepoznati svaku od tipova online prijevara i kako se nositi s njima. (večernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content