DRAVSKA PRIČA Zavirite u Hotel za kukce, pozdravite rode i otkrijte obalu Drave na biciklu

Mir, prirodno bogatstvo, suvremena istraživačka laboratorijska oprema i niz privlačnih sadržaja za sve generacije razlozi su zbog kojih Informativno-edukativni centar „Dravska priča“ u Noskovačkoj Dubravi postaje sve važniji punkt na turističkoj karti, ne samo Virovitičko-podravske županije, nego i cijele kontinentalne Hrvatske. Ovaj važan Centar već godinama privlači školarce, studente, izviđače, cikloturiste, ljubitelje prirode, znanstvenike, obitelji s djecom, odnosno sve one koji su željni odmora u prirodi, ali i novih iskustava i znanja iz područja biologije i ekologije.

PROJEKTI dravska1 Custom

PRIRODA NA DLANU I POD MIKROSKOPOM

– Dravska priča nastoji prezentirati i interpretirati izuzetnu biološku raznolikost područja u kojem se nalazi putem tematskog uređenja prostora, objekta i perivoja – kaže Tatjana Arnold Sabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Posjetitelje Dravske priče tako očekuju Svijet sova, Flora rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, Kutak leptira, Ptičja pjevaonica, Ribe rijeke Drave, Vodozemci i gmazovi, Bioistraživačka stanica, CITES edukativni kutak, Legende o vilama i vilenjacima… – U perivoju Dravske priče uređeno je i Oporavilište za rode, Hotel za kukce, Vodena učionica (Interreg projekt coop MDD), a uređuje se i Zelena učionica – kaže T. Arnold Sabo.

Unutrašnjost Dravske priče mamac je za sva osjetila, kao i širok prirodni pojas oko samog Centra, a koji se istražuje pješice ili biciklima.

PROJEKTI dravska priča4 Custom

BICIKLOM UZ DRAVU

U Informativno-edukativnom centru Dravska priča nalazi se 36 bicikla, prsluka i kaciga nabavljenih prošle godine kroz projekt Tourism 4 All (Common tourism development of natural and cultural assets of Suhopolje-Noskovačka Dubrava-Zselic Starry Park), odobrenog kroz prvi poziv programa Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

– Bicikli se ne iznajmljuju, već se koriste za provedbu aktivnosti vezanih za taj projekt, ali i za organizirane vožnje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije, posebno uz rijeku Dravu – Eurovelo 13, odnosno biciklističkim stazama uređenim kroz prekogranične projekte s Mađarskom – Drava4Enjoy i Bike routes along Drava – objašnjava Tatjana Arnold Sabo. Dravska priča našla je svoje mjesto i u preporukama cikloturista iz cijele Europe, koji su u Noskovačkoj Dubravi prepoznali autentično prirodno okruženje, priliku za istraživanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i odmor uz obalu rijeke Drave.

– Cikloturisti koji posjećuju Dravsku priču dolaze iz raznih dijelova Republike Hrvatske i Europe, a ove godine imali smo posjetu i dvaju biciklista iz SAD-a koji su obilazili Europu – kaže nam naša sugovornica. U Dravskoj priči moguće je i prenoćiti – na raspolaganju posjetiteljima nalazi se ukupno 34 kreveta pa se nakon obilaska i istraživanja znatiželjnici ondje mogu odmoriti i dočekati jutro uz pjev ptica pored prozora.

PROJEKTI dravska priča3 Custom

INTERAKTIVNI PODRUM I ZIMSKI VRT U POTKROVLJU

Najveći je i najznačajniji projekt, kojem je nositelj Javna ustanova, sam Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode. – U okviru njega uredit će se multimedijalni interaktivni postav u podrumskom dijelu objekta, a u potkrovlju će se izgraditi zimski vrt. U budućnosti će Dravska priča posjetiteljima nuditi i kanue kojima će moći ploviti rijekom Dravom, a imat ćemo i mobilni hologram – nabraja T. Arnold Sabo samo dio planova.

PROJEKTI dravska6 Custom

Važan projekt koji je trenutno u provedbi zove se ‘EV13 GAP’, odnosno ‘EV13 – dionica koja nedostaje: Uspostava dionice koja nedostaje – dovršetak prekograničnog dijela rute EuroVelo13 između Dravatamasija i Virovitice’. Projekt se provodi na području Virovitičko-podravske županije i na području grada Barcsa u Mađarskoj, unutar Interreg V-A programa mađarsko – hrvatske suradnje za razdoblje 2014. – 2020. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a projektni partneri su Grad Barcs iz Mađarske i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je 1.982.494,18 eura, a jedan je od specifičnih ciljeva projekta unaprjeđenje biciklističke infrastrukture koja nedostaje na ruti EuroVelo13. Njegovim dovršetkom i izgradnjom dionice koja nedostaje ovaj turistički dragulj, Dravska priča, bit će još povezaniji s cikloturističkim destinacijama u susjednoj Mađarskoj.

INTERREG LOGO HR

tzvpz copy

ipa1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content