FOTO Poslodavcima održano informativno predavanje o mjeri “Stalni sezonac“

S ciljem zadržavanja postojeće radne snage i zapošljavanja svih onih koji nemaju stalni posao Hrvatski zavod za zapošljavanje pokrenuo je mjeru Stalni sezonac plaćajući znatan dio troškova osiguranja izlazi u susret i poslodavcima i korisnicima. Tim povodom u Poduzetničkom inkubatoru VPŽ, predstojnik HZZ PU Virovitica Hrvoje Belobrk i rukovoditeljica odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja za Područnog ureda HZZ Virovitica Danijela Lukač održali su informativno predavanje za poslodavce.

– “Stalni sezonac” je mjera čiji je cilj financijska podrška radnicima koji su zaposleni samo tijekom sezone, a drugi dio godine nisu zaposleni – rekla je o ovoj mjeri Danijela Lukač te naglasila da je mjera dostupna poslodavcima iz svih djelatnosti koji tijekom godine imaju razdoblja smanjenog obujma posla zbog sezonskog obilježja poslovanja.

PRVIH TRI MJESECA ISPLATIT ĆE SE NOVČANA NAKNADA U IZNOSU 70% PROSJEČNE PLAĆE U RH, A DRUGA TRI MJESECA 35%

-Ovu mjeru mogu koristiti osobe koje su kontinuirano radile najmanje 6 mjeseci kod istog poslodavca i koje će kod istog poslodavca raditi još najmanje jednu sezonu. Trajanje mjere je 6 mjeseci. Poslodavcu slijedi 100% troška produženog osiguranja za prva 3 mjeseca, odnosno 609 kuna, a u narednom razdoblju koje može trajati najduže 3 mjeseca, 50% produženog osiguranja, odnosno 304 kune. Korisniku slijedi novčana pomoć, a isplaćuje se za najviše 6 mjeseci produženog mirovinskog osiguranja u iznosu koji se utvrđuje na temelju izračuna novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, a najviše u visini 70% iznosa prosječne plaće isplaćene u gospodarstvu RH za prvih 90 dana, a 35% za preostalo razdoblje – naglasila je Lukač.

U 2017. godini prosječna plaća bila je 5.985 kuna. Poslodavci ovu mjeru mogu iskoristiti za onaj broj stalnih sezonaca koliko imaju zaposlenih radnika na neodređeno vrijeme.

-Stalnog sezonca moguće je angažirati i u vremenu trajanja produženog osiguranja i to na način da sudjeluje u pripremama za iduću sezonu te na posebnim događanjima koje nema prilike raditi tijekom sezone. Kao poslodavac, za ove aktivnosti moguće je nagraditi osobu mjesečnim iznosom koji ne smije biti viši od iznosa prosječne novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti koja je isplaćena u prethodnoj godini – zaključila je D. Lukač.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)