FOTO U Osnovnoj školi Mikleuš učenici se od požara ”spašavali” iskakanjem na zračni jastuk

U organizaciji Vatrogasne zajednice VPŽ i Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Virovitica, u Osnovnoj školi Mikleuš provedena je pokazna vježba požarne intervencije. U vježbi su sudjelovali pripadnici JVP-a Slatina, ekipa hitne medicinske pomoći Slatina, Policijska postaja Slatina, Gorska služba spašavanja stanica Orahovica, članovi DUZS VPŽ te Crveni križ Slatina.

-Riječ je o edukativnoj vježbi koju provodimo u gotovo svakoj školi na području naše županije. Cilj vježbe bila je edukacija učenika i učitelja o evakuaciji i spašavanju u slučaju požara ili bilo koje druge “opasnosti”. Izvršeno je izvlačenje učenika, vanjsko gašenje te unutarnja navala gašenja požara koji je nastao u kabinetu te spašavanje učenika koji su uslijed požara ostali zatvoreni u zadimljenom prostoru, pomoću uskočnog jastuka. Nakon što je požar ugašen, jedna učenica se od straha sakrila negdje školi i tu je intervenirao HGSS s potražnim psom gdje je akcija također uspješno izvršena – rekao je zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus.

DSC 0917 Custom

Škole imaju zakonsku obvezu organizacije ovakvih vježbi kako bi učenici i učitelji bili upoznati s načinom evakuacije i spašavanja u slučaju nezgoda, kako bi bez panike izašli na prostore koji su za takve slučajeve predviđeni, a po izlasku ostalo preuzimaju članovi ustanova koje su za to nadležne.

-U svakoj školi u županiji radimo ovakve vježbe kroz godinu i do sada su se pokazale iznimno korisne – zaključio je S. Venus.

2611vjezba 6 Custom

Na kraju vježbe pripadnici JVP-a Slatina demonstrirali su učenicima gašenje požara protupožarnim aparatom te su se uz nadzor učenici i sami okušali u gašenju vatre protupožarnim aparatom. Vježbu su pratili i sve aktere pohvalili ravnatelj OŠ Mikleuš Dragan Kraljik te načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”493022″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content