OPĆINA MIKLEUŠ Mjesto Balinci prvi put u povijesti dobilo kuću oproštaja

Općina Mikleuš još je jednom potvrdila da joj je svako mjesto koje joj pripada, jednako važno. Ovoga puta Općina je ovoga puta završila projekt izgradnje kuće oproštaja u malom selu Balinci. Balinci imaju oko 60-ak stanovnika i svoje malo groblje, ali načelnik općine Mikleuš Milan Dundović naglašava da se u toj općini sva mjesta i mještani jednako važni.

-Svaki pokojnik mora imati dostojanstven posljednji oproštaj. U Balincima je do sada postojala jedna stara, mala kućica za mrtvačka kolica i pokoji komad alata. Nisu ni sanjali da bi jednog dana mogli dobiti pravu, modernu kuću oproštaja, a evo sada je imaju – kaže Dundović te iznosi podatke o projektu.

-Riječ je o jednom od niza realiziranih projekata Općine u tekućoj godini. Vrijednost gradnje kuće oproštaja je 442.433 kune, od čega je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo 271.000 kuna, dok je ostatak kao i sva sredstva za izradu projektne dokumentacije, osigurao općinski Proračun. Uz izgradnju kuće oproštaja, nešto ranije izgradili smo i pristupne staze dok je u prijedlogu Proračuna za 2019. godinu i izgradnja platoa, odnosno zelene površine i parkirnih mjesta ispred mrtvačnice – ističe Dundović.

Ukupna vrijednost do sada izvedenih radova je 512.000 kuna.

-Izgradnjom ove kuće oproštaja u Balincima, sve naselja općine u kojima postoje groblja, imaju svoje kuće oproštaja. Posebno me veseli kada sam čuo od mještana, da su nedavno na Dan Svih Svetih, bivši mještani Balinaca koji su došli posjetiti grobna mjesta svojih najmilijih, bili oduševljeni jer nikada do sada u ovom selu nije bilo ovakvog objekta – zaključio je Milan Dundović.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)