POLARNI SAN Davor Rostuhar održao multimedijalno predavanje u Slatini

Što čovjek mora napraviti da bi ostvario svoj san? Kako bi pronašao najbolji odgovor na to pitanje, Davor Rostuhar se upustio u veliki izazov, u veliko istraživanje koje ga je odvelo sve do samog kraja svijeta. Postao je prvi Hrvat koji je pješice stigao od ruba Antarktike do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, tijekom kojih je prešao 1163 km sam, bez dostave hrane, vukući svu opremu u saonicama teškim 135 kg, te bez upotrebe vanjske energije (vjetra, pseće zaprege, motornih saonica i sl.) Davor se za ekspediciju pripremao dvije godine. Tijekom priprema posjetio je tradicionalne narode koji žive na krajnjem sjeveru planeta, Inuite na sjeveru Grenlanda, Nenete na sjeveru Sibira i Samije na sjeveru Skandinavije. Dva puta se pripremao u Norveškoj i učio od najboljih živućih polarnih istraživača.

Multimedijalno predavanje ”Polarni san”, održano jučer u Hrvatskom domu u Slatini, kombinacija je intimnih audiovizualnih zapisa putovanja jednog čovjeka, koji putem do ostvarenja svog sna, zapravo putuje duboko u samog sebe.

Cijeli proces je dokumentiran, od samog začetka sna do ostvarenja istog. U prvom dijelu predavanja Davor Rostuhar govorio je o praktičnim informacijama, dok je u drugom dijelu bio prikazan dokumentarni film u trajanju od 50 minuta koji je slikovito prikazao kroz što je sve Davor prolazio na ekspediciji.

Davor Rostuhar iza sebe ima niz uspješnih projekata i ekspedicija, kao što je put biciklom od Zagreba do Egipta, motociklom od Zagreba do Capetowna, sedam ekspedicija u džungle Amazone i Papue…, ujedno je i autor je 6 putopisnih knjiga, te fotografskog projekta ”National Geographic – Hrvatska iz zraka”. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)