Povodom Mjeseca hrvatske knjige Gradsku knjižnicu Slatina posjetili učenici prvih razreda OŠ Eugena Kumičića

Učenici prvih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u pratnji knjižničarke i učiteljica.

Knjižničarka ih je upoznala s načinom posuđivanja i vraćanja knjiga, te sa cjelokupnim prostorom knjižnice. Učenici su dobili besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Knjižničarka je učenike smjestila u multimedijalnu dvoranu gdje im je priredila pričaonicu inspiriranu Grimmovom bajkom ”Kralj žabac” ili ”Željezni Heinrich”. Bajka je objavljena u prvoj knjizi bajki kojoj su braća Grimm dali naslov ”Dječje i domaće bajke”, a ugledala je svjetlo dana davne 1812. godine sa nekolicinom najpopularnijih bajki. Bajke su narodno blago i poznate su u cijelom svijetu.

DSC00209 Custom
foto: GKiČ Slatina

Bajka o kralju žapcu ima mjesto radnje, kao i većina njih, u šumi u kraljevskom dvorcu i pokraj zdenca pod velikom lipom. Bajka je to o oholoj kraljevni koja se igrala zlatnom loptom i o prekrasnom kraljeviću začaranom i pretvorenom u žapca. Priča je to i o vjernom slugi Heinrichu koji je toliko patio u vrijeme kada mu je gospodar bio začaran da je oko srca stavio obruče koji su po kraljevićevu oslobođenju od kletve pucali kao da se kola lome.

DSC00157 Custom
foto: GKiČ Slatina

Učenici su na kraju pričaonice bajku uprizorili uz pomoć lutaka – kraljevne, kralja i žapca.

Sva djeca imaju besplatno članstvo do prvog razreda i u prvom razredu osnovne škole.

(www.icv.hr, adf, GKiČ Slatina)

[g-gallery gid=”489714″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content