PROMO HRVATSKI DUHANI Kooperant Vilk ove godine rasadio deset hektara duhana, iduće godine planira površine udvostručiti

U sklopu programa održive proizvodnje (STP) British American Grupe u proteklim dvjema godinama Hrvatski duhani proveli su analizu tla svojih kooperanata i pokrenuli dvogodišnji program doniranja 3,5 milijuna kuna vrijednog materijala za poboljšanje kvalitete tla kooperanata te dodjelu sredstava za osobnu zaštitu u radu na polju i prilikom primjene pesticida, što su kooperanti srdačno pozdravili.

Darko Vilk ove je godine rasadio 10,28 ha duhana, a sezonu završava s prosječnim prinosom od 1.811 kg/ha, u prvom redu zbog tuče koja je poharala velik dio njegovih površina.

vilk31
Foto: Hrvatski duhani

OSIGURAN REPROMATERIJAL I AVANS PLAĆANJA

– Jako sam zadovoljan suradnjom s Hrvatskim duhanima – počevši od repromaterijala, koji mi je bio osiguran upravo onako kako mi je bilo i obećano, pa do avansnog plaćanja koje se odvija prema dogovoru i na vrijeme. Uz to, od iznimnog je značaja osiguranje duhana i pravovremena podrška tehnologa – istaknuo je Vilk.

Uz brojne ostale pogodnosti koje Hrvatski duhani pružaju, Darko je izdvojio kako više ne plaća dvostruku kamatu koju je bio obavezan plaćati u Agroduhanu Slatina. Prema njegovim riječima, Hrvatski su duhani društveno odgovoran i siguran partner, stoga je i budućnost obitelji Vilk sigurna.

– Naše je samo da radimo, a Hrvatski duhani osiguravaju sve što nam je potrebno za proizvodnju – kazao je Vilk i posebno istaknuo kako cijeni i inicijativu STP-a.
– Novac se potroši, ali kada ti netko da nešto od repromaterijala što odmah iskoristiš, to ostaje trajno i rezultati su vidljivi. Ovakav je oblik stimulacije izuzetno važan oblik poticanja proizvodnje – zaključio je Vilk.

Unatoč ledu koji im je zahvatio duhan i znatno smanjio očekivani prinos, ali i krađi dviju tona duhana iz skladišta, još uvijek pozitivno gledaju na budućnost sadnje duhana u suradnji s Hrvatskim duhanima. Sljedeće godine planira povećati rasađene hektare na minimalno 22 ha duhana, a kako bi riješio problem radne snage, planira i nabavku mehaničkog berača u suradnji s Hrvatskim duhanima.

BAT i HD

 

Hrvatski duhani svake godine proizvođače podrže s oko 60 milijuna kuna
Hrvatski duhani svake sezone različitim programima kratkoročnog financiranja proizvodnje svoje proizvođače podrže s oko 60 milijuna kuna, a izdani dugoročni krediti, kojima se financiraju nabava opreme i razna ulaganja, iznose preko šest milijuna kuna.
Uz financijska ulaganja i siguran otkup, Hrvatski duhani u sklopu programa rada s proizvođačima na razini BAT-a domaćim proizvođačima osiguravaju prenošenje najnovijih znanstvenih i praktičnih saznanja, kao i tehnologija proizvodnje. Edukacija temeljena na najboljoj svjetskoj praksi povećava prinose i kvalitetu duhana. (promo Hrvatski duhani)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content