VIDEO: NAJSLAĐI “POMAGAČI” Mali puhovi “smazali” gnijezdo stršljenova pa zaspali u ladici

Jednu od situacija koje se zaista rijetko viđaju doživio je naš čitatelj (podaci poznati redakciji), kada je zajedno s prijateljem prije nekoliko dana došao u vikendicu kako bi riješio problem stršljenova, s kojima je muku mučio cijelo ljeto.

Kad su stigli na odredište, u punoj pčelarskoj i zaštitnoj opremi, spremni da se suoče s vojskom ovih opakih insekata, vidjeli su da se ogromno stršljenovo gnijezdo, umjesto na drvenoj gredi točno iznad vrata, nalazi na zemlji te da su njegovi dijelovi razasuti svuda po terasi. Od stršljenova, ostao je tek koji i to već uginuli.

KAO DJEČJI PLIŠANCI

Dijelovi gnijezda vodili su u vikendicu, a kad su otvorili vrata, imali su što vidjeti.

-Razmrvljeni stiropor, rupe u lamperiji, porušen alat, smeća posvuda. Odmah smo pomislili da je riječ o puhu, koji nam je već znao doći ‘u goste’ jer smo okruženi šumom. No nisam znao gdje se sakrio, je li još u vikendici i kako ću popraviti lamperiju, ako se slučajno ukupao u rupu u njoj – ispričao nam je naš sugovornik, koji kaže kako je u šali prijatelju dometnuo kako bi bilo super da se puh sakrio u ladicu pa ne mora dalje tražiti.

Screenshot 20181122 144820 Fotor

Nije ni sanjao, kaže, da se upravo to dogodilo. No, u ladici nije ležao samo jedan, nego dva preslatka puha, koja su već spavala zimski san. Pored njih, bilo je još dijelova stršljenova, kojima su se, vjerojatno, pogostili za zadnji gablec prije dugog odmora.

–  Zaista su preslatki, poput živih igračaka, kao dječji plišanci za maženje. Nisu se ni pomaknuli kad sam otvorio ladicu, a prijatelj i ja smijali kako spavaju i kako su si baš ovdje našli mjesto za zimski san. Još uvijek ne znam što se točno dogodilo, jesu li pregrizli dio gnijezda koji je visio, pa je sam pao, ni kako su pojeli stršljenove, a da ih nisu izboli – kaže nam naš sugovornik koji ističe kako su male spavače, a koji su inače zakonom zaštićeni, ostavili da proljeće dočekaju na sigurnom i toplom u ladici.

ISKORISTILI PRILIKU

– Definitivno su zaslužili ovakav luksuzan zimski odmor, zbog nih se nismo morali boriti sa stršljenovima – simpatično poručuje naš čitatelj koji nam je ustupio fotografije i video, a koji pokazuje tren kada je otkrio prizor koji ga je, unatoč šteti koju će morati sanirati u vikendici, iznenadio.

Poznavatelji životinjskog svijeta rekli su nam pak kako je vjerojatno da su simpatični puhovi samo “iskoristili priliku”. Gnijezdo stršljenova se u jesen ionako raspada, a stršljenovi, koji su još i bili živi, bili su tromi, pa su malim gladušima, a koji trebaju zalihe za zimu, taman poslužili za slastan obrok. Jer u prirodi, poručuju nam znalci, tko se ne snađe, sam si je kriv. Ovi slatkiši, pokazuje primjer, itekako su se snašli. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content