ZELENI SAVJET Evo zašto ne morate grabljati lišće, ostavite ga ispod drveća i grmlja

Umirovljenik Antun K. iz Virovitice jedan je od onih vrtlara koji ovih dan ne skuplja lišće tri puta dnevno i ne trči u dvorište s grabljama, čim padne novi, suhi list s grane, kako bi ga spremio u kantu ili vreću te bacio. Naprotiv, podijelio je s nama savjet kako on koristi lišće u zaštiti biljaka za zimu te otkrio zašto ga je dobro ostaviti ispod drveća, grmova, pa i na travi sve do proljeća.

HRANI I ŠTITI DRVO TIJEKOM ZIME

Kao iskusni vrtlar i ljubitelj prirodnog uzgoja biljaka, voća i povrća, Antun kaže kako je lišće važna hrana domaćinu, odnosno samom drvetu ili grmu s kojega je palo. – Biljke, kada rastu, u lišću pohranjuju hranjive tvari i minerale koji su im korisni cijele godine. Nakon što list otpadne, dobro ga je ili ostaviti ispod drveta ili ga samo pograbljati i na hrpi ga ostaviti iznad korijena. Zaštitit će drvo ili voćku, ukrasni grm ili biljku od hladnoće i smrzavanja te je ujedno nahraniti nutrijentima koji joj trebaju – kaže nam Antun. Objašnjava da ispod lišća dom pronalaze i brojni organizmi, a mnogim životinjama pruža i hranu.

Najbolji primjer su, kaže, vrijedne gliste, koje će otpalo lišće uvući u tlo i preraditi u hranjivi humus. Ako je riječ o mladoj voćki ili grmlju, dodaje, lišća neće biti puno pa će gliste taj posao obaviti vrlo brzo i smanjiti pokrov od lišća u vrtu ili voćnjaku.

Za one koji čuvaju svoj travnjak ili lijepo uređenu gredicu cvijeća, a sad je puna lišća koje im smeta, savjetuje da lišće pokupe i iskoriste za kompost ili ga usitne kosilicom i vrate na travu, gdje će se brže razgraditi i tlu podariti važnu hranu.

Za zaštitni pokrov oko korijena drveta može poslužiti gotovo svaka vrsta lišća, pa i iglice bora, jele…Izuzetak je orah, koji je, kaže nam Antun, agresivan i čije lišće ispušta štetnu tvar juglon, a koja može toksično djelovati na tlo i druge biljke osim oraha pa za njegovo lišće onda ne vrijedi pravilo “ostavi na zemlji” tijekom zime, ako u blizini imate voće ili povrće.

Naime, kiša koja ispere list oraha omogućit će da juglon dopre do tla i na tom mjestu teško će nešto isklijati. Zato lišće oraha treba skloniti sa svih površina na kojima ubuduće planirate saditi cvijeće ili neko drugo bilje, kaže nam Antun. Ipak, ne treba ga baciti.

-I od njega se može napraviti kompost, samo neka kompostište bude u nekom udaljenom kutu u vrtu. Nakon pola godine stajanja, kada se lišće razgradi, bit će to jednako vrijedan biološki materijal kao i svaki drugi, bez štetnih tvari, a pun hranjivih nutrijenata za biljke – poručuje Antun K. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content