BRLIĆI ZA „DJELO LJUBAVI“ Najviše namirnica prikupe oni najmlađi, a učenici viših razreda pomažu i u pakiranju

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić od travnja 2016. godine po sistemu „Jedan učenik, jedan artikl mjesečno“ prikupljaju se namirnice za Socijalnu samoposlugu „Djelo ljubavi“. Način na koji su osnovnoškolci uključeni u rad Socijalne samoposluge osmislila je i danas ga zajedno s učiteljima razrednicima, roditeljima i školskim volonterima provodi psihologinja Sanja Milković Šipek, a na prijedlog tadašnjeg ravnatelja Josipa Strmečkog. Na taj je način Sanja zaslužila jubilarnu zahvalnicu HCK-a za koju kaže da nije samo njezina već pripada svima koji su u to uključeni.

– Prvi su zaslužni učitelji razrednici koji organiziraju i potiču djecu da prikupljaju namirnice, a onda i roditelji koji vide da je ta akcija nešto hvalevrijedno, trajno i da dobro odgojno djeluje na djecu – rekla je Sanja, ističući da svi zapravo rade kao jedan tim, a nastoje to prenijeti i na druge. Projekt prezentiraju i drugima, prije svega na počeku školske godine, na roditeljskim sastancima učenika prvih razreda.

17800298 681544432028081 783048424025346664 n

– Važno je pomoći drugome, odnosno Socijalnoj samoposluzi da bude održiva, ali kao odgojno-obrazovnoj ustanovi još nam je važnije da kod djece razvijamo empatiju, odnosno osjećaj za pomaganje drugima, a time vršimo prevenciju nasilja među djecom – priča nam Sanja, kojoj u prikupljanju namirnica svaki mjesec pomažu i učenici volonteri. Naime, najviše namirnica prikupi se u nižim razredima, no i oni stariji pridonesu prikupljanu.

– Učenici viših razreda daruju svoje slobodno vrijeme pomažući u sortiranju prikupljenih namirnica. Imamo dobar dio učenika volontera, to su stariji učenici koji obilaze razrede i prikupljaju namirnice i tako daju svoj doprinos – kaže Sanja te dodaje da je zapravo najvažnije da svaki mjesec promišljamo o potrebama i osjećajima drugih te pomognemo onima koji imaju manje od nas. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content